Brezilya'da hükümet, Zika virüsüyle mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere Fiocruz Enstitüsüne 2,8 milyon dolar fon sağladı.

Sağlık Bakanı Marcelo Castro, ülkenin en üst biyomedikal araştırma merkezi olan Rio'daki Fiocruz Enstitüsüne, Zika virüsüyle mücadele amaçlı çalışmaları finanse etmek için 2,8 milyon dolar ödenek sağlandığını belirtti.

Fiocruz Enstitüsüne yaptığı ziyaret sırasında açıklamada bulunan Castro, ödeneğin bir milyon dolarlık kısmının bebeklerde nöro-gelişimsel bir bozukluk türü olan mikrosefaliye yol açtığı sanılan Zika virüsünün aşısını bulmak için yapılacak çalışmalara ayrılacağını söyledi.

Castro, kalan ödeneğin de Fiocruz Enstitüsü ile ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından ortak yürütülecek Zika virüsü ve mikrosefali üzerine yapılan bir çalışmada kullanılacağını ifade etti.

Zika virüsünün etkili olduğu Brezilya'da ekim ayından bu yana yaklaşık 4 bin 200 mikrosefali vakası raporlara girdi. Salgın öncesi ülkede yılda ortalama 200 mikrosefali vakasına rastlanıyordu.

Aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün DNA dizilimini keşfeden Brezilyalı bilim adamları, elde edilen verilerin virüsün insan vücudunda nasıl hareket ettiğinin anlaşılmasının yanı sıra yeni aşı ve testlerin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu bildirmişti.

Sivrisinek ısırması dışında, kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkarılan Zika virüsüne ilk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.