Zika virüsü ilk kez Çin’de, yakın amanda Güney Amerika seyahatinden dönen bir kişide görüldü. Başlıca yayılma yöntemi sivrisinekler olan ve hamilelerde bebeğe verdiği zarar nedeniyle uluslararası sağlık kuruluşlarını alarma geçiren virüs, Ganzhou şehrinde yaşayan 34 yaşındaki bir adamda görüldü.

Virüse yakalanan Çinli yakın zamanda Venezuela’ya gitti; 28 Ocak’ta yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi ve kızarıklık belirtileri gösterdi. 5 Şubat’ta da Hong Kong ve Şenzen üzerinden evine döndü. 6 Şubat’ta bir hastanede karantinaya alınan hastanın vücut sıcaklığı düşmeye ve virüsün belirtisi olan kızarıklıklar iyileşmeye başladı.

Çinli yetkililer, kış soğukları nedeniyle sivrisineklerin olmamasını gerekçe göstererek virüsün salgına dönüşme riskini düşük görüyor.

Hong Kong endişeli

Hong Kong Sağlık Bakanlığı ise adamın transit geçiş esnasında şehre uğraması nedeniyle alarm durumuna geçti. Hastanın Guandong’daki kalabalık üretim şehri Dongguan’da çalıştığına dikkat çeken bakanlık, Çin merkez yönetiminin aksine havalimanlarında ek önlemler almaya başladı.

Bakanlığın verilerine göre, Zika virüsünü taşıyan başlıca sivrisinek türlerinden Aedes Albopictus, Hong Kong’da bol miktarda mevcut.

Singapur’da ‘Zika kiti’

Singapur’da Bilim, Teknoloji ve Araştırma Merkezi adlı kuruluşta çalışan Dr. Masafumi Inoue ve ekibi, Zika virüsü örneğiyle yaptığı çalışmalarda virüsün hızla ve doğru şekilde tespiti için gereken yöntemi basitleştirmeye çalışıyor. Bu yöntemle test için gereken süre üçte bire inecek.

Masafumi ve ekibi geliştirdikleri yöntemi, başta Singapur’un en büyük hastanelerinden Tan Tock Seng’de en geç Mart ayında uygulamaya sokmak istiyor.

Hindistan denek bulamıyor

Hindistanlı bilim insanları ise ülkenin nüfusu göz önüne alındığında bir an önce virüs tespit sistemi geliştirmek istiyor ancak gereken çalışmaları yapacak vaka bulmakta zorlanıyor. Hindistan Sağlık Bakanlığı, başta Dünya Sağlık Örgütü’ne olmak üzere birçok sağlık kuruluşundan test için yardım istedi.

WHO: Çin iyi hazırlandı

Zika virüsü, Güney ve Orta Amerika ile Karayipler’de hızla yayıldı. Virüsten en çok Brezilya etkilendi. Virüs, yaklaşık 4 bin yeni doğan bebekte beyin gelişimini etkiledi.

Dünya Sağlık Örgütü, 1 Şubat’ta virüse karşı alınacak önlemleri görüşmek için acil toplandı.

Örgüt, mikrosefali olarak bilinen, bebeğin kafasının anormal derecede küçük olduğu kusurlu doğumların virüsle bağlantısını çözebilmeyi umuyor.

Örgütün Çin sorumlusu Bernhard Schwardlander, “Çin ile Güney Amerika arasındaki yoğun trafiği göz önüne alınca, virüsün Çin’de de görülmesi kaçınılmazdı. Çinli yetkililer bu tehdide karşı iyi hazırlandılar ve gereğini yapacaklar” dedi.

Virüsten etkilenenlerin çoğu, yüksek ateş ve cilt kızarıklıkları gibi hafif belirtiler gösteriyor. Virüs hem sivrisinekler yoluyla hem de cinsel yolla bulaşıyor. Virüsün hamile kadınlara bulaşması, bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor.

Kaynak: Reuters