Kusurlu doğumlara yol açması nedeniyle büyük bir tehdit olarak görülen Zika virüs tehdidi, Latin Amerika ve ABD'den sonra şimdi de Avrupa'ya sıçradı. Danimarka'da bir hastada Zika virüse rastlandı. Virüsün saptandığı kişinin son dönemde, virüsün tespit edildiği Güney ve Kuzey Amerika'ya seyahat ettiği öğrenildi. Daha önce de, Latin Amerika'yı ziyaret eden 3 İngiliz vatandaşında virüse rastlanmıştı. 

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüs, yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Batı Yarımküre'de Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurmuştu.

Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsüyle mücadele için vatandaşlarına hamile kalmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

ABD alarmda: Obama sağlık ve ulusal güvenlik ekibini topladı

ABD Başkanı Barack Obama, sivrisinek yoluyla bulaşan Zika virüsünün yayılmasına ve Amerikan halkının korunmasına ilişkin sağlık ve ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Obama, Zika virüsünün Batı Yarımküre'de yayılmasının potansiyel ekonomik etkisi hakkında da bilgi alırken, virüsün tanımlanmasına ilişkin araştırmaların hızlandırılması gerektiğini aktardı.

Kaynak: Reuters, AA