ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Zika virüsünün bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olduğu sonucuna vardı.

CDC'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Zika virüsünün yenidoğanlarda mikrosefaliye (küçük kafa) ve diğer ciddi beyin kusurlarına yol açtığı konusunda yeterli kanıt elde edildiği bildirildi.

Açıklamada, Zika'nın mikrosefaliye neden olduğu konusunda şüphe kalmadığı, virüsün ayrıca gelişen beyinde kalsiyum oluşumuna zarar verme gibi diğer ciddi kusurlara da neden olduğunu belirtti.

Virüsün yenidoğanların beyinlerinde doğum kusurlarına neden olduğunun kanıtı olarak, mikrosefali bebeklerde beyin dokusunda, omurilik sıvısında ve amniyotik sıvılarında Zika virüsü belirtileri bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, bu durumun Zika virüsü taşıyan her hamile kadının bebeğinin söz konusu sağlık problemleriyle doğacağı anlamına gelmediği ancak riskin bu kadınlar için daha yüksek olacağı vurgulandı.

Kuruluş, konuyla ilgili raporunu, New England Tıp Dergisi'nde yayınladı.

İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da Zika virüsü vakalarında artış kaydedildi. Mayıs 2015'te Brezilya'da başlayan salgın, sivrisinekler yoluyla neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı.