BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, savcı Anita van Dis, dijital para birimi Bitcoin otomatlarının yeterli denetimden yoksun olmasının kara para aklamayı olanaklı hale getirdiğini söyledi.

Bitcoin otomatlarına kimlik zorunluluğu olmadan yüksek miktarda para yatırmak mümkün. Bunun karşılığında da dijital Bitcoin alınıyor.

Bitcoin yasal para birimi olmadığı için, otomatlar Hollanda Merkez Bankası ya da Finansal Piyasalar Kurumu denetiminde değil. Otomat işletmecileri, sadece 15.000 euro'nun üzerindeki işlemleri bildirmek zorunda.

Savcı, finansal denetim kurallarının işletilememesi nedeniyle, suçluların bu sistemi kolaylıka istismar ederek, kara para aklayabileceğini vurguladı.

Bankalarda 2.000 euro'nun üzerindeki işlemlerin bildirim zorunluluğu olmasına karşın, Bitcoin otomatlarında bu sınır daha yüksek.

Dolayısıyla kişisel verilerin yer almadığı dijital cüzdan aracılığıyla, sokaktaki uyuşturucu satıcıları da Bitcoin hesabına para yatırabilir. Bu paralar, Belçika ya da diğer ülkelerde nakite çevirilerek, kolayca para aklanabilir.

SAVILIĞIN AÇIKLAMASI 'SAÇMALIK'

Hollanda'da sayıları 13 olan Bitcoin otomatı işletmecileri ise savcılığın bu iddasına katılmıyor.

Breda kentindeki 'Bitcoins4me' adlı işletmenin sahibi Dany Kuipers'e göre savcılığın açıklaması, 'saçmalık'.

Kuipers, "Tabii ki, hiç olmuyor diyemem ama bankalar tarafından daha fazla kara para aklanmakta" dedi.

Bitcoin otomatlarında genelde 10 ila 2500 euro arasında işlem yapıldığını söyleyen Kuipers, "Her gün on binlerce euroluk işlem yapılmıyor. Öyle olsaydı şimdi burada değil, Bahamalar'da tatilde olurdum" diye konuştu.

Kuiper, başının belaya girmemesi için 5000 euro ve üzerindeki işlemler için kimlik bildirimi zorunluluğu getirdiğini söylüyor.

Bitcoin otomatı işletmecisi Gemma van Koolwijk da, 'yanlış kişilerin' dijital para birimiyle işlem yapacağını sanmadığını belirtiyor.

Otomat işletmecileri, Bitcoin konusunda kuşkuları ortadan kaldıracak net kuralların hayata geçirilmesini istiyor.

Hollanda'daki Bitcoin otomatlarının bir çoğu 'General Bytes' adlı firma tarafından üretilmiş. Makinalarda parmak izi tarama da dahil birçok tanımlama seçeneği bulunuyor.

Ancak makinaların çoğunda bu özellik etkin değil. Yasal bir zorunluluk olmadığı için bu konuda Hollandalı işletmeciler kendileri karar veriyor. Makinalar 50 eurodan yüksek banknotları kabuL etmiyor.