Merkez Bankası (MB) piyasaya borç verdiği geç likidite penceresi faizini yüzde 12.25'ten yüzde 12.75'e çıkardı. Banka, politika faizi ve faiz koridorunda ise değişikliğe gitmedi. İlk tepki Cumhurbaşkanı Başekonomi Danışmanı Bülent Gedikli'den geldi. Gedikli "MB, ne İsa'ya ne Musa'ya yaranamayacaktır" dedi.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.00'de, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 9.25'te ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7.25'te sabit tuttu

'PARASAL DURUŞUN SIKILAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yaptığı açıklamada " 2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir" değerlendirmesinde bulundu.

DOLAR, TL KARŞISINDA 3.89'A YÜKSELDİ

Dolar/TL karar sonrası sert yükselişle 3.83'ten 3.89'a yükseldi.

Euro/TL de 4.53'ten 4.59'a yükseldi.

'ENFLASYONDA BELİRGİN İYİLEŞME OLANA KADAR…'

Açıklamada ayrıca "Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

​​Reuters'in anketinde analistler Merkez Bankası'nın TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına geç likidite penceresi faizinde artışa gitmesi beklerken, artış öngörüleri 100 baz puanda yoğunlaşıyordu.

Merkez Bankası en son 26 Nisan'da geç likidite penceresini 11.75 puandan 12.25'e yükseltmişti.

İLK AÇIKLAMA GEDİKLİ'DEN

Cumhurbaşkanı Başekonomi Danışmanı Bülent Gedikli, Twitter'dan yaptığı açıklamada  "Fed'in faiz artırma kararının ardından, Merkez piyasalarla iletişimde daha fazla artış yapacağı beklentisini oluşturan haberler, yayınlar dolayısıyla şu anda karışık mesaj vermiş gibi oldu. Ancak Merkez Bankamızın bağımsız olduğunu piyasalar bir kez daha görmüş oldular. Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini 50 baz puan yükseltti ancak ne İsa'ya ne Musa'ya yaranamayacaktır. Çünkü enflasyona etkisi olmayacağı gibi piyasaların beklediği oranda değil;döviz kurunun düşüş eğiliminde olduğunu düşünürsek karışık mesaj verdi" dedi.