Drone denilince aklınıza etrafta uçuşan uzaktan kumandalı küçük helikopter araçlar geliyorsa bir daha düşünün. Çünkü bunların su altı keşif için üretilenleri de var. BIKI isimli drone ise suyun altında gerçek bir balık gibi davranacak şekilde tasarlanmış. Kuyrukları, 4K kamerası ve 600 dolarlık uygun bir fiyatı var.

BIKI genişçe bir balığı andırıyor, büyük bir arka kuyruğu, üç tane dengeleyici kuyruğu ve önünde kocaman bir gözü var. Aynı gerçek bir balık gibi hareket ediyor, arka kuyruğu ile kendini suyun içinde itiyor ve yan kuyrukları ile istediği yöne gidiyor veya yerinde durabiliyor. Herhangi bir pervanesi olmadığı için sessiz oldukça (55 db), etrafındaki yüzücülere tehlike oluşturmuyor ve su altındaki vahşi yaşamı ürkütmüyor.

Pervanesi olmaması onu çok doğal kılıyor ama benzeri su altı drone ürünlerine göre biraz daha yavaş da yapıyor. Maksimum hızı saatte 1,8 km, dalış derinliği ise 60 metre. 150 derece açılı 4K çözünürlükteki kamerası ile UltraHD video çekebiliyor, kameranın iki yanındaki spotlar ile 114 lümenlik aydınlatma sağlayabiliyor. 32GB kapasitedeki dahili depo alanı ile 90-120 dakika arasında video çekim süresi var. Ayrıca su altındaki ölümsüz anları fotoğraf olarak da saklayabiliyorsunuz.
Otomatik çarpma sensörü, otomatik balans sistemi, rota çizebilme ve dahili GPS özelliği ile BIKI minik bir teknolojik balık. Robotun tasarımcısı Robosea onu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bunun için bir Kickstarter kampanyası ile destek topluyorlar. Şu anda BIKI bu kampanyadan 600 dolara önsipariş edilebiliyor. Ama kampanyadan sonra piyasaya sürüldüğünde fiyatı 1.000 dolara yükselecek.