Dolar İran-Suudi gerginliğiyle yeni yılın ilk işlem gününde 2.95 lirayı aştı

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin tırmanması ve Çin ekonomisindeki daralmanın sürmesinin etkisiyle tırmanışa geçen dolar 2.95 lirayı da aştı.

Dolar yeni yılın ilk işlem gününe tırmanışla başladı. Geçen yılın son günlerinde 2.90-2.91 lira dolayında hareket eden dolar, İran ve Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesinin yarattığı gerginlikle sabah saatlerinde 2.9408 liraya kadar çıktı.

Daha sonra Çin ekonomisindeki yavaşlamanın 10. ayda da sürdüğünü gösteren veri ile tırmanış sürdü ve dolar 2.9546 liraya kadar çıktı. Dolardaki artışa paralel olarak yükselen euro da, 3.20 lira sınırını geçerek 3.2274 liraya kadar yükseldi.

Çin borsasındaki büyük düşüş ve gerginlikler Borsası İstanbul 'da da satış getirdi ve ortalama düşüş bir ara yüzde 2.0'yi de geçti ve Endeks 69 bin 915 puana kadar geriledi.

Çin'de hisse senedi borsasının açılışından hemen sonra endeksin hızla düşerek eksi 7.0 düzeyine kadar gerilemesi üzerine işlemler durduruldu.

Piyasa analistlerine göre, Çin imalat sanayide 10 ay önce başlayan daralmanın sürdüğünü gösteren verilerin açıklanmasının ardından hisse senetlerinde satışlar hız kazandı.

Çin'de, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında, 49.0 olan piyasa beklentilerine karşın 48.2'ye gerileyerek, Kasım ayındaki 48.6'lık düzeyinin de altına indi.

Piyasaları etkileyen bir diğer unsur da, Suudi Arabistan'da 47 kişinin başları kesilerek idam edilmelerinin ardından bu ülke ile İran arasındaki gerginliğin tırmanması oldu.

Suudi Arabistan’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından, Bahreyn de bu ülke ile diplomatik ilişkilerin durdurulduğunu duyurdu ve İranlı diplomatlardan 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi.