EURO Bölgesi'nde enflasyon kasım ayında aylık bazda yüzde 0,1 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı nihai verilere göre, 19 üyeli EURO Bölgesi'nde enflasyon kasım ayında aylık bazda yüzde 0,1 geriledi. Bölge'de enflasyon yıllık bazda ise yüzde 0,2 artış kaydetti.

Piyasa beklentisi EURO Bölgesi'nde enflasyonun aylık yüzde 0,2 azalması, yıllık ise yüzde 0,1 artması yönündeydi. Böylece, enflasyon aylık beklentilerin hafif üstünde, yıllık beklentinin de hafif altında gerçekleşirken, öncü verilerde yüzde 0,1 arttığı açıklanan yıllık enflasyon yüzde 0,2'ye revize edildi.

28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) ise enflasyon kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 0,1 arttı.

Bu yılın kasım ayında, AB'de 12 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi. Yıllık negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 1,5 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ölçüldü. Bunu yüzde 0,9'la Bulgaristan, Romanya ve Slovenya izledi. AB'de en yüksek yıllık enflasyon oranına sahip ülkeler ise 1,4'le Belçika, 1,3'le Malta ve 0,8'le de İsveç olarak sıralandı. Almanya'nın yıllık enflasyon verisi ise yüzde 0,3 olarak belirlendi.

AB'de ekim ayına kıyasla kasım ayında yıllık enflasyon 10 ülkede azalırken, 2 ülkede değişmedi ve 15 ülkede artış gösterdi.

EURO Bölgesi'nde yıllık enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında en fazla yukarı yönlü etkiler sebze fiyatları, restoran ve kafeler ve meyve fiyatlarından kaynaklanırken, taşıt yakıtı, ısınmada kullanılan yakıt ve gaz enflasyona en büyük aşağı yönlü etkiyi yaptı.

EURO Bölgesi'nde kasım ayı çekirdek enflasyon ise beklentiler paralelinde yüzde 0,9 yükseldi.

ENFLASYON HEDEFİN ALTINDA

Enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB, aylık 60 milyar EUROluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlamıştı. Söz konusu program kapsamında, EURO Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve talebin canlandırılması hedefleniyor.