ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, nisan ayında yapılacak toplantıda faiz artışına gidilmesi olasılığının bulunduğunu belirterek, "Ilımlı ekonomik büyüme ile istihdamdaki iyileşmenin süreceğini ve enflasyonun gelecek 2-3 yıl içinde yüzde 2 hedefimize ulaşacağını öngörmeye devam ediyoruz. Buna karşın, küresel ekonomik ve finansal gelişmeler risk teşkil etmeye devam ediyor" dedi.

Fed'in faiz oranını sabit tutma kararı aldığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından basın konferansı düzenlendi.

Fed'in politika faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında bırakma kararının, ekonomiye yönelik riskleri yansıttığını belirten Yellen, "Komite'nin ekonomik aktivite, iş gücü piyasası ve enflasyona yönelik temel beklentileri aralıktan bu yana çok değişmedi. Ilımlı ekonomik büyüme ile istihdamdaki iyileşmenin süreceğini ve enflasyonun gelecek 2-3 yıl içinde yüzde 2 hedefimize ulaşacağını öngörmeye devam ediyoruz. Buna karşın, küresel ekonomik ve finansal gelişmeler risk teşkil etmeye devam ediyor. Bu bağlamda, Komite bugünkü toplantısında politika pozisyonunu korumanın tedbirli olacağına hükmetti" değerlendirmesinde bulundu.

Yellen, iş gücü piyasasındaki güçlenmenin enflasyona etkilerinin görülmeye başladığına işaret ederek, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksinin ocak itibarıyla yıllık yüzde 0,7'den 1,25'e yükseldiğini anımsattı.

Diğer taraftan, küresel ekonominin beklentilerden daha yavaş büyüdüğünü anlatan Yellen, bunun FOMC üyelerinin normalleşme sürecine yönelik projeksiyonlarını aşağı yönlü revize etmesine neden olduğunu bildirdi.

Yellen, bu noktada, ''Uzun vadeli faiz oranlarının bu revizyonlar çerçevesinde düşmesi ulusal ekonomiye yönelik olumsuz etkileri hafifletecektir. Ayrıca, politika desteğini daha tedbirli şekilde azaltmamız, bize iş gücü piyasasındaki güçlenmenin yurt dışından kaynaklara rağmen devam edip etmediğini teyit etme imkanı tanıyacaktır'' ifadelerini kullandı.

Para politikasının hala sıfıra yakın seyreden faiz oranı nedeniyle pozitif şoklara yanıt verebileceğini vurgulayan Yellen, faiz artışında kademeli bir yol izleneceğini yineledi.

Yellen, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fed'in, 'söylediklerini yapmaması nedeniyle kredibilite sorunu yaşayıp yaşamadığına' ilişkin soru üzerine Yellen, para politikasının önceden belirlenmiş bir takvime göre işlemediğini, bu nedenle faiz kararlarının ekonominin gidişatına göre şekillenmesinin doğal olduğunu söyledi.

Yellen, ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefini aşması gibi bir riskin söz konusu olmadığını ancak petrol fiyatlarının 50 dolara yükselmesi halinde enflasyonun hedefe daha hızlı yükselebileceğini dile getirdi.

Bir başka soru üzerine, Yellen, her FOMC toplantısının 'canlı' olduğunu belirterek, "Nisan toplantısı canlı olmaya devam ediyor. Gelen verilere bakacağız. 6 hafta gibi kısa bir süremiz var ancak iş gücü ve enflasyona yönelik yeni veriler gelecek. Dolayısıyla, nisan kesinlikle canlı bir olasılık" şeklinde konuştu.

Janet Yellen, son olarak Fed'in şu an negatif faiz oranlarını değerlendirmeye almadığını vurgulayarak, ''Komite, ekonominin iyileştiği bir süreçte olduğumuzu düşünüyor ve enflasyon yükseliyor. Belirttiğim gibi, gelişmeler bu yönde devam ederse, faizleri muhtemelen zaman içinde kademeli olarak artıracağız. Ancak bu kesin değil, ekonomiyi izlemeyi sürdüreceğiz. Olaylar farklı şekilde gelişirse, yanıt vermeye de hazırız. Ancak şu anda ekonomiye ek destek sağlamak için ne yapabileceğimizi ve negatif faizleri kesinlikle aktif olarak tartışmıyoruz veya değerlendirmiyoruz" dedi.