ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'dan faiz artışıyla ilgili açıklama yaptı. Yellen, bu yıl faizleri arttırmanın uygun olacağını belirtti. Faiz artışının kademeli olacağını vurgulayan Yellen, "Enflasyon oldukça belirsiz bir şekilde seyrediyor. Beklenmedik gelişmeler, faiz artışını erteleyebilir veya hızlandırabilir" dedi.

İlk faiz artışının genel para politikası açısından çok önemli olmadığının altını çizen Yellen, FED'in faiz artışını yavaş ve kademeli olarak gerçekleştireceğini ve ekonomiye desteğini sürdüreceğini belirtti.

Yellen, "Faiz artışı için ilk adımı bu yıl içinde atmanın ve böylece para politikasını normalleştirmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum. Ancak, ekonominin gidişatı ve enflasyona ilişkin belirsizliklerin yüksek seviyede olduğunu ve beklenmeyen gelişmelerin ilk artışı geciktirebileceğini ya da hızlandırabileceğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Fed Başkanı Janet Yellen, 15-16 Temmuz tarihlerinde ABD Kongresi'nde sunum yapacak ve temsilcilerin Fed'in faaliyetlerine yönelik sorularını yanıtlayacak.

FED Başkanı Yellen, ABD ekonomisinin temel göstergeleri sağlam durumda. Dolar ve petrol fiyatlarının stabil hale gelmesi ile bu yıl ılımlı bir büyüme bekliyorum. Dolar ve petrol fiyatlarındaki seyrin ABD ekonomisindeki olumsuz etkisi geçici" ifadelerini kullandı. Yellen, "Bu yılın tamamı için ılımlı ekonomik büyüme öngörüyorum. Ancak, her zamanki gibi ekonominin görünümü belirsiz. Avro Bölgesi'ndeki toparlanma sağlamlaşmış gibi görünse de Yunanistan'ın durumu hala çözümlenmiş değil" diye konuştu.

FED Başkanı, "İşgücü piyasası iyileşiyor ancak tam olarak toparlanmış değil. Ücret artışlarında iyileşme olduğuna dair belirsiz de olsa ipuçları görünüyor, tam istihdam hedefi artık görülebilir olmaya başladı" dedi.

Enflasyon hedefinde ise ilerlemenin az olduğunu belirten Yellen, yüzde 2'nin çok altında seyreden enflasyon oranında enerji fiyatlarındaki büyük düşüş ve güçlü doların etkili olduğunu söyledi.

FED Başkanı, düşük enflasyonun ücret artışını yavaşlatabileceğini ve ekonomiye zarar verebileceğini belirtti.