Küresel piyasaların yaklaşık iki aydır beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları açıklandı. ABD Merkez Bankası faizi 0.25 puan artırdı. Başbakan Davutoğlu, "Şimdiye kadarki tepkiler itibariyle bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki söz konusu değil" dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed), gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Böylece 2006'dan beri ilk kez faiz artıran Fed, yeni bir dönemin de kapısını aralamış oldu.

Küresel piyasaların iki aydır beklediği ı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, beklendiği gibi faiz artış kararıyla sona erdi.

Kritik toplantının sonuç bildirisine göre, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğinde bir araya gelen FOMC üyeleri, tam 7 yıldır sıfıra yakın tutulan politika faiz oranını, yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına artırma kararını oy birliğiyle aldı.

Faiz artırım kararının, ABD ekonomisinin kaydettiği ilerlemeyi yansıttığı kaydedilen bildiride, "Komite, bu yıl iş gücü piyasasında kayda değer iyileşme olduğuna ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağından makul derece emin olunduğuna karar verdi. Komite, mevcut ekonomik görünüm ve para politikasının gelecek ekonomik verileri etkilemekte alacağı zamanı göz önüne alarak, federal fonlama faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti" ifadelerine yer verildi.

Fed, en son Haziran 2006'da artırdığı faiz oranlarını, ABD'deki mortgage krizinin ekonomiyi çöküşe sürüklemesi nedeniyle hızla indirmeye başlamış ve 16 Aralık 2008'de yüzde 0-0,25 aralığına kadar çekmişti.

Fed, ekonomik tahminlerini revize etti

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1'de bırakırken, gelecek yıla ilişkin ortalama büyüme tahmini ise yüzde 2,3'den yüzde 2,4'e çıkardı.

Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 0,3 ila 1,00 aralığından yüzde 0,3 ila 0,5 aralığına düşürürken, gelecek yıla ilişkin beklenti aralığını ise yüzde 1,5 ila 2,4'ten yüzde 1,2 ila 2,1 aralığına çekti.

Öte yandan, Fed'in işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,9 ila 5,2 aralığından yüzde 5'e revize edilirken, gelecek iki yıla yönelik tahmin aralıkları ise sırasıyla yüzde 4,3 ila 4,9 ve yüzde 4,5 ila 5,0 olarak belirlendi.

Projeksiyonlarda en çok dikkati çeken nokta, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranına yönelik beklentilerinde revizyona gidilmemesi oldu.
Buna göre, üyeler, faiz oranlarının gelecek yıl sonu itibariyle yüzde 1,4'e yükselmesini bekliyor.

Yeni bir dönemin başlangıcı

Fed'in beklenen adımı atarak faizleri yaklaşık 10 yıl sonra tekrar artırmaya başlaması, finans dünyası için yeni bir dönemin başlangıcı şeklinde yorumlanırken, piyasalar da tarihi kararın ardından hareketlendi.

Uluslararası piyasalarda 1,0958'den işlem gören avro/dolar, faiz artışının açıklanmasıyla 1,0948'e gerilerken, dolar/TL sınırlı artışla 2,9543'den 2,9545'e yükseldi.
Karar öncesi alış ağırlıklı seyreden New York borsası ise faiz artırım haberiyle kazançlarını artırdı.

Diğer taraftan, altının ons fiyatı ise kararları takiben 1,072 dolardan 1,065 dolara geriledi. ABD 10 yıllık devlet tahvili faizleri ise 2,29'dan 2,30'a yükselirken, 2 yıllık tahvil faizi de 5 yıl sonra ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı.

Küresel yatırımcılar, şu andan itibaren Fed Başkanı Yellen'in düzenleyeceği basın konferansına odaklandı. Konferansta faiz artırım kararını değerlendirecek Janet Yellen'in, sıkılaştırma sürecinde bundan sonra izlenecek yola ilişkin ipuçları vermesi de bekleniyor.

Başbakan: Beklenen gelişmeydi

Kararla ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibariyle de bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil" dedi.

fed-karar.jpg
Kaynak: AA