Özge Kizir

Ekonomist Derviş Kemal Deniz, İngiltere’de gerçekleştirilen referandumda çıkış kararı alınmasının ardından Sterlinin fazla düşmeyeceğini ancak çok da çıkmayacağını söyledi. Dövizle borçlanma ve mevduatları dövize kanalize etme konusunda acele etmemek gerektiğine dikkat çeken Deniz, 
“Sterlin belirsiz, Dolar’a geçelim mantalitesi doğru olmaz çünkü Amerika’da da ne olacağı belli değildir” ifadesini kullandı.

Ekonomist Derviş Kemal Deniz, Birleşik Krallıkta yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararını Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirdi. İki yıl içerisinde ekonomik dengelerin eskisi gibi olmayacağını ifade eden Deniz, Brexit’e Kıbrıs çerçevesinden baktı. Deniz, “Bağımsız kalan ülkeler her ne kadar ilişkileri başka ülkelerle sürdürseler ya da güçlü bir ekonomik yapı oluştursalar da kırılgan durumla karşı karşıyadırlar. Bunun için İngiltere’nin çıkış kararı ile birlikte halkın ‘biz daha iyi bir hayat yaşayacağız’ beklentisi ortadan kalktığında çok daha büyük kar çıkışı da olabilir. İngiltere Avrupa Birliği’nden 2 yıl içerisinde çıkarsa veya çıkış kararı kalıcı olursa 2 yıl sonra tekrar Sterlinin durumunun veya dengelerin çok daha iyi olmayacağını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“Döviz kurlarının düşüş ve artışı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi”

Döviz kurlarındaki düşüş ve artışlarının adayı dolaylı yoldan etkilediğini kaydederek şöyle dedi: “Döviz kurlarının düşüş ve artışı ile ilgili olarak günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Ev veya araba gibi esas büyük miktarda olan varlıklar Sterlin ile alınıyor. Şimdi ne olacağı ile ilgili bir beklenti vardır. O beklenti çıkış kararı beklentisi ile birlikte Sterlinin değeri üzerine çok aksi etki yapıyor.”

“Sterlinin değeri üzerine yapılan aksi etki kurlarda bize de yansıyor”

Sterlinin değeri üzerine yapılan aksi etkinin Türk Lirası olan kurlarda vatandaşı etkilediğine dikkat çeken Deniz, “Sterlinin değeri üzerine yapılan aksi etki kurlarda bize de yansıyor. Ancak şuanda İngiltere’de önemli bir süreç başladı. Önümüzde iki yıllık bir süreç vardır. Avrupa Birliği ile ilgili her ne kadar çıkış kararı verilmiş olsa dahi bunun önce parlamentodan kabul edilmesi gerekiyor. Arkasından da 27 ülkenin de bunu kendi parlamentolarında kabul etmesi gerekir” ifadesini kullandı.

“İngiliz halkı 1 sene içerisinde anlayacak”

Referandumun ardından karara bağlanması için görüşme sürecinin olduğuna değinen Deniz şunları söyledi: “Ne yapılacağına dair 2 senelik bir görüşme süreci vardır. Bu iki senelik sürecin içerisinde Sterlin’in ne olacağı veya görüşmelerin ne tarafa doğru gideceği tekrar ters bir karar alınıp alınmayacağı çok önemlidir. Şunu bilirim ki İngiliz halkı olayın kendi ekonomilerine olan zararlarını 1 sene içerisinde anlamış olacaktır. Çünkü dünyadaki global ekonomik ve küreselleşme ile birlikte ülkeler birbirlerine bağımlı hale geldi.

“Avrupa Birliği ‘hayır çıkamazsın’ der mi”

Bunun tersi olur mu, yani hükümetler tekrar bir daha referanduma girer mi, ya da Avrupa Birliği hayır çıkamazsın der mi? Bütün bunlar tabi ki bir beklentidir. Fakat tam tersi olursa ve İngiltere Avrupa Birliği’nde kalırsa zaten Avrupa Birliği’nde olması dolayısıyla çok büyük avantajlar sağlar.” 

“Dünyanın bir numaralı finans merkezi Londra”

Londra’nın dünyanın bir numaralı finans merkezi olduğunu vurgulayan Deniz, “Londra, dünyanın bir numaralı finans merkezidir. New York’un da üzerindedir. Bundan dolayı da son zamanlarda çok büyük finans merkezi olması dolayısıyla çok büyük yatırım elde etti. Şimdi bu yatırımların da kalıp kalmaması da söz konusudur” ifadesini kullandı.

“Sterlin çok düşmez ama çokta yukarı çıkmaz”

Beklentiler içerisinde Sterlin değerinin çok düşmeyeceğini belirten Deniz, “Sterlin değeri çok düşmez ama çokta yukarı çıkmaz. Bizim açımızdan daha avantajlı görünüyor. Bu kararın İngiltere’de daha çok tartışılacağını ve kesin bir karar olmadığı inancındayım” dedi.

“İngiltere’nin bağımsızlığı 1-2 sene içerisinde İngiltere’nin durumunu çok hoş bir duruma getirmeyebilir”

İngiltere’nin, Brexit’in ardından yaşadığı bağımsızlık hissiyatına değinen Deniz, “İngiltere’nin bağımsız olması veya Avrupa Birliği’nden ayrılmış olması 1-2 sene içerisinde İngiltere’nin durumunu çok hoş bir duruma getirmeyebilir ama farklı şeyler de olabilir. Çok acele etmemek gerekiyor. Dolar’a geçelim mantalitesi doğru olmaz çünkü Amerika’da da ne olacağı belli değildir” ifadesini kullandı.

“Hemen Dolar’a geçme fikri bence çok erken karar verilmiş bir durum olur”

Vatandaşların döviz konusunda temkinli davranması gerektiğine dikkat çeken Deniz, “ABD’ faiz oranları düşer ve artar. İşsizliğin artması veya azalması ile birlikte bu kamu politikaları değişirse orada da farklı bir şeyler çıkabilir. Bence temkinli olmak gerekir. Hemen Dolar’a geçme fikri bence çok erken karar verilmiş bir durum olur” şeklinde konuştu.

“Dolar mı ya da Pound mu kullanacaksınız sorusuyla ilgili çok fazla bir kısıtlamanız olmaz”

Deniz, sözlerini şöyle tamamladı: “Temel para birimimiz Türk Lirasıdır. Fakat siz istediğiniz para biriminde işlem yapabilirsiniz. Rakamlarınızı, kamuya olan sorumluklarınızla ilgili sadece Türk Lirasına döndürerek beyan edersiniz. Onun dışında Dolar mı ya da Pound mu kullanacaksınız sorusuyla ilgili çok fazla yönlendirmemiz olmaz. Ona siz karar verebilirsiniz. Bekleyip göreceğiz…”