Çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı için elektrikli araçlar çok önemli bir öğe. Ayrıca fosil yakıtlardan uzaklaşıp, alternatif yakıtlara yönelmek de bir başka önemli konu. İşte Kaliforniya kökenli Straus Family Creamery firması bu ikisini birleştirmeyi düşünmüş. Firma dizel kamyonlarını elden çıkartıp, kaynağını inek dışkısından üretilmiş metandan alan elektrikli kamyonlara geçmeye başlamış.

Firma aslında süt ürünleri üzerine çalışıyor, yani elektrikli araçlarla veya yenilikçi biyoyakıtlarla alakaları yok. Fakat tesislerinde ortaya çıkan bol miktarda hayvani dışkı atığını ne yapacaklarını düşünürken böyle bir fikre gelmişler. Tesiste 2004 yılında kurulan bir biyodönüşüm istasyonu sayesinde gübre ve organik atıklar işlenip, sonuçta bolca metan gazı elde ediliyor. Metan da bir yakıt olarak kullanılıp elektrik üretimine yarıyor.

Bu yenilikçi marka uzun zamandır ürettikleri elektriği hem tesisi beslemede, hem de elektrikli Toyota RAV4 ve Nissan Leaf arabalarını şarj etmede kullanıyormuş. Fakat 8 yıllık bir proje sonucunda 15 tonluk bir kamyonu da elektrikliye dönüştürmeyi başarmışlar. Kamyonun kullandığı elektriğin tamamı tesiste üretilen enerjiden sağlanıyor. Firma yetkilileri yakıt olarak metan kullanan 80kW'lik jeneratörün her ay 28 bin kWh'lik elektrik ürettiğini ifade ediyorlar. Ayrıca işlem sırasında meydana çıkan ısı da ahırların ısıtılmasında kullanılmakta. Sistemin kurulması 330 bin dolara mal olmuş ama firma 4 sene içinde masrafları çıkartıp üzerine de her sene enerji harcamalarında kar etmeye başlamış.