TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ: “19 MAYIS TÜRK KURTULUŞ SAVAŞI’NIN ‘YA İSTİKLAL YA ÖLÜM’ PAROLASIYLA BAŞLADIĞI GÜNDÜR”

TMT Mücahitler Derneği, Büyük Türk Ulusu’nun kopmaz ve ayrılmaz parçası olmanın onur ve gururunu duyduklarını belirterek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 99’ncu yılını büyük bir coşku ve heyecanla kutladıklarını söyledi.

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar yaptığı açıklamada, 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun kayıtsız şartsız teslim alındığını, orduların dağıldığını, tersanelere girildiğini, donanmanın rehin alındığını ve Çanakkale ve İstanbul Boğazları’nın işgal edildiğini anımsattı.

İngiliz, İtalyan ve Fransız birliklerinin Güney ve Güney Doğuyu işgal ettiklerini hatırlatan Bayar,”400 yıl Türk İdaresinde yaşamış Yunanistan, İngilizlerin desteğinde 15 Mayıs 1919’da İzmir’i İşgal etmiştir. İzmir’in işgali üzerine atılan ilk kurşun yerel direniş güçlerini harekete geçirmiş ve ‘Kuvay-ı Milliye’nin’ oluşmasını başlatmıştır” dedi.

Pontus Rum Devleti’nin hayalini kuran Rum çetelerinin, Samsun ve çevresinde terör estirmeleri üzerine 9. Ordu Müfettişi olarak görev teklifi alan, Çanakkale, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal’in bu görevi fırsat sayarak sevinçle kabul ettiğini, 16 Mayıs 1919’da Bandırma Gemisi ile İstanbul’dan hareket ederek, 19 Mayıs 1919’da bir güneş gibi Samsun’a ayak bastığını anlattı.

“19 MAYIS TÜRK KURTULUŞ SAVAŞI’NIN ‘YA İSTİKLAL YA ÖLÜM’ PAROLASIYLA BAŞLADIĞI GÜNDÜR”

19 Mayıs 1919’da Samsun’da Başlayan Türk Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevk ve idaresinde 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu ile tamamlandığını vurgulayan Bayar, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu tarihi ve önemli günü Türk gençliğine emanet etmiştir. Bunun anlamı çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatacak ve ileriye taşıyacak bugünün gençleri yarının idarecileridir. Gelecek gençlerimizindir” dedi.

Bayar, Kıbrıs Türk halkının da Atatürk’ten ilham alarak benzer bir direnişle kendi özgür ve egemen Devletine sahip olduğunu ifade ederek her zaman Atatürk yolunda ve ilkelerine bağlı kalan Kıbrıs Türk gençliğinin de Atatürk’ün bu vasiyetine uyarak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkacağını belirtti.

* * *

ULUÇAY’DAN GENÇLERE: “GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREBİLİRSİNİZ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, gençlerin ülkenin geleceğini şekillendirebileceğini ve yönlendirebileceğini vurguladı.

Uluçay gençlere hitaben yayınladığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı mesajında, “Ülkemizde de büyük bir coşku ve mutlulukla kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda siz gençler bilmesiniz ki, atacağınız adımlarla ülkenin geleceğini şekillendirebilir ve yönlendirebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Bunun sadece gençlere sunulan bir fırsat değil sorumluluk da olduğunu kaydeden Uluçay, gençlerin Kıbrıslı Türklerin geçmişi, tarihi ve mücadelesinden aldığı ilhamla ülkenin güzel yarınlarına imza atacağından kuşku duymadığını belirtti.

Uluçay mesajında, “Sevgili Gençler, bizler devleti yönetenler olarak ülkemizin umudu ve göz bebeği olan siz gençlerimizin yanında olmaktan her zaman gurur duyduk ve gurur duymaya devam edeceğiz. Bayramınız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

* * *

İŞCAN: “ATAMIZIN YAKMIŞ OLDUĞU BAĞIMSIZLIK MEŞALESİNİ ASLA SÖNDÜRMEYECEĞİZ”

Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan, Atatürk’ün Anadolu’da yaktığıbağımsızlık meşalesini KKTC halkının da örnek aldığını, kendi mücadelesiyle harmanladığını ve bu günlere taşıdığını kaydetti.

İşcan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “99 yıl önce Atamızın yakmış olduğu bağımsızlık meşalesini yaşadığımız koşullar ne olursa olsun asla söndürmeyeceğiz” dedi.

Ahmet İşcan, halkın ve gençlerin 19 Mayıs’ını kutladı.

* * *

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Türkiye halkına bağımsızlığı ve demokrasiyi getiren Atatürk’ü saygıyla anarak, tüm gençliğin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. 

Gürcafer Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadelenin en önemli günü olan 19 Mayıs 1919’u gençliğe armağan edişinin 99’uncu yıl dönümünün önemine değinerek, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı için ilk adımın atıldığı bu günü gençliğe armağan etmenin yanı sıra büyük bir mücadele sonucunda kurulmuş Cumhuriyeti de çok güvendiği gençliğe emanet etmiştir” dedi. 

Büyük Önder’in, Türkiye Cumhuriyeti’ni gençliğe emanet ederken, 10. Yıl Nutku’nda da ifade ettiği gibi, ‘Ülkeyi en medeni ülkelerin seviyesine çıkarmak, milleti en refah kaynaklara sahip kılmak ve milli kültürü muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak’ gibi hedefler ortaya koyduğuna işaret eden Gürcafer mesajında şu ifadelere yer verdi: 

“Bugün de en büyük temennimiz, gerek Türkiye Cumhuriyeti gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki gençlerimizin siyaset, eğitim, kültür, sanat, spor gibi alanlarda milletimizi gururlandırması ve Atatürk’ün emaneti olan Cumhuriyeti bugünden daha ileri ve medeni seviyelere ulaştırmasıdır.”

* * *

DENKTAŞ'IN 19 MAYIS MESAJI: “ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIĞIMIZI KORUYACAK, SİZ GENÇLERSİNİZ. CUMHURİYET SİZE EMANET”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, “Özgürlük ve bağımsızlığımızı koruyacak siz gençlersiniz. Cumhuriyet size emanet” ifadelerini kullandı. 

Denktaş, Atatürk’ün Türk İstiklal Harbini başlatmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkışının ve öncülüğünde Anadolu halkının verdiği destansı mücadelenin, Kıbrıs Türk halkına varoluş mücadelesinde de ilham kaynağı olduğunu hatırlattı.

Denktaş mesajında,  “Bu mücadele, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesidir. Cumhuriyete sahip çıkmak mücadelesidir. Gençlik ve Spor Bayramımızın 99'uncu yılını kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere, bütün kahramanlarımızı minnetle ve şükranla anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

* * *

UBP: “19 MAYIS 1919 TARİHİ TÜRK GENÇLİĞİNE ÖZGÜRLÜK VE EGEMENLİK YOLUNDA GÜNEŞ OLDU”

Ulusal Birlik Partisi, 19 Mayıs 1919’un, mensubu olmaktan her zaman onur ve gurur duydukları büyük Türk ulusunun kaderini değiştiren dönüm noktası olduğuna işaret ederek,  19 Mayıs 1919 tarihinin Türk gençliğine özgürlük ve egemenlik yolunda güneş olduğunu kaydetti.

UBP, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Türk gençliğine güvenen Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün ancak gençler sayesinde korunabileceğinin idraki içerisinde kurtuluş savaşının başlangıcı olan 19 Mayıs tarihini, “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak, güvendiği ve inandığı Türk gençliğine armağan etmiştir. O nedenle, bugünü çok iyi önemsemeli, kavramalı ve gelecek nesillere aktarılmasında azami gayreti göstermeliyiz. Çünkü gençliğimiz geleceğimizdir, gençliğimize sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmakla eş anlamlıdır.”

“Genç devletimizde geçmişini bilen ve geleceğini düşünen, bilinçli, üretken, tarihimizi ve kültürümüzü özümsemiş, ülkesini seven, Atatürk ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yürüme kararlılığı olan kuşaklar yetiştirmek, hepimizin görevi olmalıdır” denilen UBP mesajında, gençlerin adada sonsuza dek, egemen ve özgür bir halk olarak yaşama yolunda önemli görev ve sorumluluklar üstlenecekleri vurgulandı.

Mesajda, Kıbrıs Türkünün geleceğe uzanan yolunu 19 Mayıs güneşinin hep aydınlatacağına, bu coğrafyada sonsuza dek özgür ve egemen olarak yaşayacağına inanç belirtildi.

* * *

DIŞ BASIN BİRLİĞİ 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI YAYIMLADI

Dış Basın Birliği, geleceğin  gençlerle var olacağının bilinciyle gençlerin  ve tüm milletin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutlayarak, ülke ve tüm dünya gençlerine güzel bir gelecek diledi. 

Dış Basın Birliği, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkmasıyla başlayan  Milli Mücadele’nin zaferlerle taçlanarak, tarihe onurlu bir sayfa olarak eklendiği kaydedildi.  

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Bu onurlu tarihin 99. yıldönümünde,  Cumhuriyet kurmanın ve o’na sahip olmanın ne kadar zor ve değerli olduğunu bir kez daha hatırlıyor ve hatırlatmak istiyor,  başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizin huzurunda saygı ile eğiliyoruz.

Varoluşun ilk adımının atıldığı tarih olan 19 Mayıs’ı  gençlere bayram olarak hediye eden Gazi   Mustafa Kemal Atatürk, “Bütün ümidim gençliktedir ” sözü ile gençlere verdiği değeri göstermiş, gençliğin bir Millet için önemini vurgulamıştır.”

* * *

BAŞBAKAN ERHÜRMAN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Başbakan Tufan Erhürman, gençlerin en iyi şartlarda hak ettikleri kaliteli eğitimi alarak, aydın, demokrasiye, insan haklarına, eşitliğe, dayanışmaya inanan, ülkesini, halkını ve tüm insanları seven bireyler olarak yetişmesini sağlamanın en önemli görevleri olduğunu kaydetti.

Başbakan Erhürman, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bugünkünden daha güzel bir gelecek inşa edeceğimize inancımız ve güvenimiz tamdır. Hedefimiz bu yolda karşınıza çıkabilecek engelleri gücümüz yettiğince ortadan kaldırmaktır” dedi.

Erhürman, tüm gençlerin bayramını en içten dilekleriyle kutladığını belirtti.

* * *

ÇELER’DEN GENÇLERE: “İSTİHDAM SAĞLANDIĞI ZAMAN GELECEĞE OLAN UMUDUMUZUN VE GÜVENİMİZİN SİMGESİ OLACAĞINIZA GÜVENİM TAMDIR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler,  Kıbrıslı Türk gençlere seslenerek, “Bilmenizi istiyorum ki; gerekli iş imkanları ve istihdam sağlandığı zaman, geleceğe olan umudumuzun ve güvenimizin simgesi olacağınıza güvenim tamdır. Kıbrıs Türk toplumu, sizlerin enerjisi, yaratıcılığı, üretkenliği ve kararlılığı ile daha güzel günlere ulaşacak” dedi.

Çeler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

19 Mayıs’ın Atatürk'ün öncülüğünde Anadolu halkının tüm yokluklara ve olumsuz şartlara rağmen verdiği destansı bir özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunu vurgulayan Çeler,  Atatürk’ün, Türk gençliğinin en güç koşullar altında da başarılı olacağına yürekten inandığını ve  bu anlamlı günü gençlere armağan ederek, gençlerin, yenilikleri yakalayan çağdaş kuşaklar olarak yetiştirilmesine büyük özen gösterdiğini kaydetti.

Çeler mesajında,  “Siz gençlerin, özgüvenine ve barış kültürüne olan inancımla, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Spor Bayramı’nızı en içten duygularla kutlarım” da dedi.

* * *

SERTOĞLU’NUN 19 MAYIS MESAJI…

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Belediye Başkan adayı Hasan Sertoğlu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın anlamı ve geleceğe ışık tutan tarihsel değeri ile en önemli bayramlardan biri olduğunu belirtti.

Sertoğlu “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla mesaj yayınladı.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın 19 Mayıs 1919’da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başladığını kaydeden Sertoğlu, emperyalizme karşı çok zor koşullarda bir milletin özgürlüğü için başlatılan Kurtuluş Savaşı’nda başarı sağlandığını, sonunda modern Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğunu ifade etti.

Sertoğlu mesajında şunlara yer verdi:

“Büyük önder Atatürk, böylesi önemli bir günün kutlanmasında gençliğin, sporun ön planda tutulmasını istemekle dehasını, ileri görüşlülüğünü ortaya koymuştur.

Gençleri sağlıklı, iyi eğitim görmüş, ahlâklı, kültürlü, sanata spora ilgi gösteren, çevreye duyarlı devletler ve toplumlar mutlaka hedefini yakalar.

Hangi görevde olursak olalım bu anlayışla gençliğimize büyük değer vermeli, onların çağdaş değerlerle, her bakımdan gelişmesi için elimizden gelen tüm gayretleri göstermeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm gençlerimizin bayramını candan kutlar ilkelerinden asla ayrılmayacağımız büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve minnetle anarım.” 

* * *

DAÜ – ATAUM BAŞKANI YRD. DOÇ. DR. GÖKTÜRK’TEN 19 MAYIS MESAJI

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ – ATAUM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 99. yıl dönümü nedeniyle bir bildiri yayınladı. 

DAÜ’den verilen bilgiye göre, Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk bildirisinde “19 Mayıs 1919 ulusal egemenliğin başlangıç günüdür. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ilk adımlarının atıldığı, Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a ayak basarak Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin Eylem Safhası’nı başlattığı gündür. Bir milletin tüm yokluklara karşın var olma azmini gösterdiği gündür.” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyeti, Türk gençliğine emanet eden Atatürk’ün Türk gençliğinin de bu emaneti nasıl koruyacağını “Gençliğe Hitabe”de açıkladığını anlatan Göktürk, Atatürk’ün “19 Mayıs benim doğum günümdür” şeklindeki ifadesiyle de bu güne verdiği önemi vurguladığını kaydetti.

Göktürk bildirisinde, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapmak uğruna toprağa düşmüş olan tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularımızla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

* * *

SAVAŞAN: “ATATÜRK’Ü AKLIMIZLA DA SEVERSEK YENİ ZAFERLER KAZANABİLİRİZ”

Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan, “Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece yüreğimizle değil, aklımızla da seversek yeni zaferler kazanabiliriz” dedi.

Savaşan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Ahmet Savaşan mesajında, "Bu önemli tarihi, geleceğimizin teminatı olan gençlere armağan eden büyük önder Atatürk’ün geleceğe olan güvenini, inanç ve kararlılığını minnetle selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Savaşan, Ulu Önder Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını, şehit ve gazilerisaygı ve gönül borcuyla andığını belirterek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

* * *