24 Aralık 1963’te Kumsal baskınında şehit düşenler anıldı. Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen tören protokol sırasında göre anıta çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.Daha sonra Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’ndan Piyade Yüzbaşı Mehmet Köpüklü törende bir konuşma yaptı.

Yüzbaşı Köpüklü konuşmasında; ‘bugün özgür bir ülkede yaşıyorsak bunu şehitlerimize borçluyuz’ diyerek tarihten ders alarak ilerlenebileceğini söyledi.

KKTC’nin bölünmez bütünlüğüne işaret eden Yüzbaşı Köpüklü; ‘Geçmişimizi asla unutturmayacağız… Ne toprağımızdan ne özgürlüğümüzden ne bayrağımızdan vazgeçeriz’ ifadelerini kullandı.

Ardından Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı da Kumsal baskınına ilişkin konuştu.Mehmet Kasabalı, 1963 saldırıları ve Kumsal baskınının Rumlar tarafından işlemiş en barbarca cinayetlerden olduğunu ifade etti.

Kasabalı, Kumsal’da şehit düşen Erdoğan Nihat, Tuncer Hasan, Muhip Hüseyin, Aziz Güner, Mustafa Hasan ve Mustafa Mehmet ile katledilen Doktor Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğunu andı.Tören, öğrencilerin şiir okunması ve Barbarlık Müzesi’nin gezilmesi ile tamamlandı.