Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugünkü toplantısında ilk olarak Organik Tarım Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereyi oybirliğiyle kabul etti.

TATAR: KAMU ARAZiLERİ KONUSU ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

Toplantıda daha sonra Cumhurbaşkanınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik No 2) Yasası’nın görüşülmesi geçilirken söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, kamu arazilerinin kiralanmasına ilişkin konuşma yaptı.  

Konunun çok önemli olduğunu söyleyen Tatar, Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Başkanı Taner Derviş’in Anayasa ve İTEM yasası maddelerine göre kamu arazilerinin dağıtımına ilişkin hukuksuzluk yaşandığını anlattığını ve bu konunun yasal boyuta taşınacağını belirtti. 

"DEVLET CİDDİYETİYLE DE ELE ALINMALI"

Tatar, kamu arazilerinin devlet ciddiyeti dahilinde ele alınması gerektiğini, bakanların ailelerine bu arazileri kiralamasının doğru olmadığını düşündüğünü söyleyerek, kamu yararı olması şartının aranması gerektiğini kaydetti. 

Tatar, bu konunun hükümet tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. 

ERHÜRMAN DA TATAR İLE AYNI HASSASİYETTE

Başbakan Tufan Erhürman, Tatar ile aynı hassasiyeti taşıdığını söyleyerek, 1987’den bugüne binin üzerinde gayrı menkulün tahsis edildiğini,  bu konuda Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın çalışma yaptığını kaydetti

Erhürman, Devlet İhale Yasası’nın geçirildiğini, yasanın geçmesinden bugüne Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Yasası’na uyulmaksızın bu daire tarafından çok fazla ihalesiz mal verildiğini söyledi. 

"POPÜLİZM YAPMAMA ADINA SONUCU BEKLİYORUZ"

Maliye Bakanı Denktaş’ın Başsavcılığa hangi yasanın uygulanacağına ilişkin bir yazı yazarak görüş istediğini söyleyen Erhürman, popülizm yapmamak adına yazının sonucunun beklendiğini belirtti.

Lefkoşa Yenişehir bölgesinin 2005 yılında İmar Planı’nda yapılan değişiklikle bölgenin “Merkezi İş Alanı” ilan edildiğini, 12 kata kadar izin verildiğini söyleyen Erhürman, şu anda yapılması planlanan binanın 8 kat olarak planlandığını ifade etti. 

"GEREKEN İNCELEME YAPILACAK"

Erhürman,  kiralama ve tahsis kararlarına kriter getireceklerini, gereken incelemenin yapılacağını kaydetti. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü ile İskele bölgesinde üniversite inşasına ilişkin görüştüğünü, dört çeşit kiralama yapıldığını, ancak sözleşme süresinin aşıldığını, buna rağmen iptal edilmediğini söyleyen Erhürman, kira bedellerinin 1 TL olduğunu, bu gibi çok sayıda arazi kirası bulunduğunu belirtti. 

Daha sonra Cumhurbaşkanınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik No 2) Yasası görüşülmeye başlandı. 

Yasaya ilişkin raporu İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Jale Refik Rogers okudu.