Mücahit Komutanları Derneği,  Kıbrıs Türkü’nün varoluş ve özgürlük mücadelesinde Kıbrıs genelinde Mücahide olarak görev yapan 364 kadına  Onur Madalyası ve Beratı takdim etti.

Madalya ve beratlar Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda öğleden sonra düzenlenen törende verildi.

Törende  Mücahit Komutanları Derneği Başkanı Gözkamaş Ergüneş ile Mücahideler adına Dr. Ayten Berkalp konuşma yaptı.

ERGÜNEŞ: "İLK ETAPTA 364 MÜCAHİDE TESPİT ETTİK"

Mücahit Komutanları Derneği Başkanı Gözkamaş Ergüneş,  4 ay önce  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan aldıkları liste ile birlikte başlattıkları çalışma kapsamında ilk etapta 364 Mücahide tespit ettiklerini kaydetti.

Mücahideleri belirleme çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Ergüneş, çalışmalarına katkı koyan  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Gazimağusa Belediyesi ve  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne teşekkür etti.

BERKALP: “BUGÜN BURADA BİR AVUÇ MÜCAHİDEYİZ. GEREKTİĞİNDE BİNLERCE OLABİLİRİZ”

Mücahideler adına konuşan  Dr. Ayten Berkalp, anılarıyla milli mücadele yıllarına ışık tutu.

Berkalp,  kadınların 1958 yılından başlayarak Mücahide olarak  mücahitleri ilgilendiren işlerde çalıştıklarını, askeri radyo, askeri hastane ve askeri dikimevlerinde çalıştıklarını anlattı.

Kıbrıs Türk kadınının varoluş mücadelesinde  çok hizmet verdiğinin altını çizen Berkalp,   Rum hastanesinde çalışan tek Türk hekim olarak  Rum hastanesinde öldürülen Türk hastalara şahit olduğunu, 20’ye yakın Türk’ün  hastaneden kaçırılarak öldürüldüğünü kaydetti.

Kadınların yeminsiz olarak gizli işlerde de çalıştıklarını ve hep erkeğinin yanında yer aldığını kaydeden Berkalp, izin çıkmasına rağmen Erenköy’ü terk etmeyen kadınların eşleriyle birlikte direnişi sürdürdüklerini anlattı.

Berkalp, “İyi ki terk etmemişler, iyi ki bugün bir Erenköyümüz var. Yılda bir kez de olsa gidip onları anıyoruz” dedi.

Berkalp, “Bugün burada bir avuç Mücahideyiz.   Gerektiğinde binlerce olabiliriz.  Bu bize yeterli” diyerek sözlerini tamamladı.