Yeni Bakış gazetesinin haberine göre; Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) tarafından vakfa ait arazilerin kiralamalarıyla ilgili  bir takım önemli iddialar ortaya atıldı. Yeni Bakış’a ulaşan bir kaynak, EVKAF İdaresi tarafından kiralanan bazı yerlerin, ihaleye çıkılmadan ve eski kiralama bedelleri üzerinden tarikatlara hizmet ettiği ileri sürülen bazı dernek ve vakıflara kiralandığını ileri sürdü.

Söz konusu kaynağın iddiaları arasında en dikkat çeken taraf ise, bu yerlerin büyük bir çoğunluğunun tarikatçı dernek ve vakıflara kiralandığı yönünde. Kaynak, EVKAF İdaresinden taşınmaz kiralayan söz konusu dernek ve vakfın hangi amaçla kurulduğunu  EVKAF yöneticilerinin bilindiğini de savundu.

Vakıflar İdaresine ait malların kiralanmasında herhangi bir ihale zorunluluğu olmamasına karşın, geçmişteki kiralama işlemleri ağırlıklı olarak ihale yoluyla gerçekleşirken, özellikle son dönemlerdeki kiralamaların büyük kısmının ihaleye çıkılmadan yapılması dikkat çekti

Bu arada, Yeni Bakış’ın ele geçirdiği taşınmaz mal kiralama listelerinde, bazı dernek ve vakıflara indirim yapılarak taşınmaz kiralandığı görülüyor. Üstelik bu işleme tabii tutulan dernek ve vakfın çoğunun çeşitli tarikatlara hizmet ettiği konusunda büyük iddialar da mevcut

Vakıflar İdaresi tarafından ihalesiz olarak yapılan bir kiralama işlemi ise oldukça dikkat çekici. Vakıflar İdaresi’ne ait Beylerbeyi’nde bulunan yaklaşık 70 dönümlük bir arazi yıllık 1000 STG’ye bir vakfa 10 yıllığına kiralandı 

Söz konusu arazi ile ilgili kira sözleşmesi 1 Ocak 2018 tarihinden 31 Aralık 2027 tarihine kadar geçerli olacak. İşin en ilginç yanı ise, bu kiralamanın muhatabı olan Türkiye Maarif Vakfı Eğitim Kurumlarının adının, Türkiye’de çok sık olarak tarikatlarla birlikte anılmış olması

KKTC’de tarikat iddiası

Özellikle son günlerde hem basında hem de sosyal medyada sık sık görüntüleri paylaşılan ilginç kıyafetli, sakallı ve sarıklı şahısların sayısının artması, KKTC’de de tarikatların yapılanmalarını tamamlayarak gün yüzüne çıkmaya başladıklarını gündeme getirdi. İddialar, söz konusu tarikatların tıpkı Türkiye’de olduğu gibi ülkemizde de öncelikli olarak ihtiyaçlı kişilere yardım amaçlı dernek ve vakıf kurarak kendilerini geliştirdikleri, ardından da eğitim çalışmalarına başlayarak yandaş topladıkları yönünde.

İhale yapma zorunluluğu yok

Bilindiği üzere Kıbrıs Vakıflar İdaresine ait taşınmazların kiralanmasında ihaleye çıkılması ile ilgili herhangi bir yasa veya düzenleme bulunmuyor. İhale yapma zorunluluğu olmamasına rağmen geçmişte yapılan taşınmaz kiralama işlemlerinin çok büyük kısmı ihale yoluyla gerçekleşirken, özellikle son dönemlerdeki kiralamaların büyük kısmının ihaleye çıkılmadan yapıldığı iddia edildi. Yine yeterli denetlemenin olmaması, EVKAF tarafından alınan birçok kararın, bir veya birkaç kişinin şahsi tercihi doğrultusunda şekillendiği gerçeğini ortaya koyuyor.

Kiralar neden düşürüldü

Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından son dönemlerde bazı dernek ve vakıflara kiraladığı taşınmazlarla ilgili kiralarda artış yerine indirim yaptığı da iddia edildi. Yeni Bakış’ın ele geçirdiği taşınmaz mal kiralama listelerinde, bazı dernek ve vakıflara indirim yapılarak taşınmaz kiralandığı görülüyor. Üstelik bu işleme tabii tutulan dernek ve vakıfıların çoğunun çeşitli tarikatlara hizmet ettiği konusunda büyük iddialar da kamuoyunda dolaşıyor. 

İddialardaki dernek ve vakıflar

Son dönemlerde Vakıflar İdaresi tarafından taşınmaz kiralanan ve tarikatçı olduğu iddia edilen dernek ve vakfın listesi şöyle:

1) KKTC Uzat Elini Yardımlaşma Derneği – Lefkoşa (Eski kira 300 TL – Yeni 110 TL)

2) Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği – Lefkoşa (Eski kira 270 TL -Yeni 100 TL)

3) Kıbrıs Gençliğe Hizmet ve Spor Derneği – Lefkoşa(Eski kira 500 TL – Yeni 470 TL)

4) Milli ve Manevi Dayanışma Derneği – Lefkoşa (Yıllık kirası 100 STG)

5) Yeşil Ada Vakfı – Lefkoşa (Eski kira 200 TL – Yeni 40 TL)

6) Yeşil Ada Vakfı 2 – Lefkoşa (Eski kira 85 TL – Yeni 10 TL)

7) Yeşil Ada Vakfı 3 – Lefkoşa (Eski kira 200 TL – Yeni 50 TL)

70 Dönüme 1000 STG kira

Vakıflar İdaresi tarafından ihalesiz olarak yapılan bir diğer taşınmaz kira işlemi ise oldukça dikkat çekici. Vakıflar İdaresi’ne ait Beylerbeyi’nde bulunan yaklaşık 70 dönümlük bir arazi yıllık 1000 STG’ye bir vakfa 10 yıllığına kiralandı. Söz konusu arazi ile ilgili kira sözleşmesi 1 Ocak 2018 tarihinden, 31 Aralık 2027 tarihine kadar geçerli olacak. İşin en ilginç yanı ise, bu kiralamanın muhatabı olan Türkiye Maarif Vakfı Eğitim Kurumlarının adının Türkiye’de çok sık olarak tarikatlarla birlikte anılmış olması.

İbrahim Benter’le ilgili önemli iddialar

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a bilgi veren kaynak, tarikatlara hizmet ettiğini ileri sürdüğü tüm bu dernek ve vakıflarla yapılan taşınmaz kiralama işlemlerinde, Vakıflar İdaresi Müdürü İbrahim Benter’in imzasının bulunduğunu belirtti. Kaynak, KKTC’de gerici hareketlerin gelişmesi konusunda Vakıflar İdaresi Müdürünün bizzat aktif rol üstlendiğini ve misyonunun da bu yönde olduğunu savundu. Aynı kaynak, belirtilen dernek ve vakfın yaptıkları faaliyetlere, İbrahim Benter’in oğlu ile damadının da aktif olarak katıldıklarını belirtti.

Nakit yardımı da yapılıyor

Bu arada, Vakıflarla ilgili bir başka iddia ise, gerici faaliyetlerde bulunan bu dernek ve vakfa, Vakıflar İdaresi tarafından çeşitli isimler adı altında maddi yardım da yapıldığı yönünde. Genellikle hayır işleri adı altında yapılan bu yardımların tarikatlara yandaş toplamak için kullanıldığı da  kaynak tarafından verilen bilgiler arasında.

Görüntüler korkutuyor

Bu arada, yazılı ve sosyal medyada son günlerde boy gösteren bazı görüntüler, KKTC’de tarikat yapılanmasını bir kez daha gündeme taşıdı. Özellikle Girne’den paylaşılan bir görüntü, oldukça düşündürücü idi. 
Paylaşılan fotoğraf karesinde bir tarikat mensubu oldukları kılık ve kıyafetlerinden belli olan bazı şahıslar, ilkokul öğrencileri ile konuşurken görüntülenmişti. Son yıllarda sayıları yavaş yavaş artan bu görüntüdeki kişilerin, hem sayısındaki artış hem de her yerde boy göstermeleri, “KKTC’deki güçlerini artırdılar mı?” sorusunu gündeme getiriyor. 

Araştırma yapılıyor mu?

Ülkemizde büyük tepkilere neden olan tarikat faaliyetlerinin herhangi bir merci tarafından araştırılıp araştırılmadığı ise ayrı bir merak konusu. Son dönemlerde gözle görülür şekilde sayıları artan sarıklı, cüppeli kişilerin ülkemizde ne yaptıkları ve hangi amaçla KKTC’ye geldikleri, burada ise, hangi işi yaparak geçimlerini sağladıkları yetkili mercilerin yanıt vermesi gereken sorulardır.