Havadis'ten Ali Elmas'ın haberine göre, 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Gazimağusa Kaleiçi, adeta terk edilmiş bir merkez olarak kaldı. Yerli halkın çok az zaman geçirdiği zamanla sadece turistlerin gezdiği bir yer olma özelliği kazanan Mağusa kaleiçi, hem ilgi hem de yatırım bekliyor.

Dünyanın başka yerinde olsa yerli yatırımcının turist üzerinden para kazanmak için ciddi yatırımlar yapacağı bir mekan olan Mağusa Kaleiçi ne yazık ki Mağusalılar tarafından kaderine terk edildi. Açılan bazı dükkanlar ise bölgede hali hazırda bulunan dükkan çeşitlerinden.

Mağusa esnafı kaleiçinin bu hale gelmesinde devlet yetkililerinin ve belediyenin de katkısı olduğunu söyledi.

Yerli halk gelmiyor

Gazimağusa Kaleiçi’ndeki esnaf, bölgeye ilginin kalmadığından ve yerli halkın gereken ilgiyi göstermemesinden şikayetçi.

Özellikle vatandaşın Mağusa içerisine açılan yeni dükkanlara ilgi göstermesinden dolayı işlerinin düştüğünü, Kaleiçi’nde ise aynı meslek grublarında iş yapanların çok olduğunu söyleyen Kaleiçi esnafı, özellikle sistem eksikliğinin çok olduğunu belirtti.

Hem Kaleiçi’ne hem de diğer bölgelere açılan dükkanlara bir sınırlama getirilmesi gerektiğini, turistlerin de bu bölgeye gelmemeye başlaması halinde kepenkleri indireceklerini söyleyen esnaflar, 700 yıllık tarihin gözleri önünde eriyip gittiklerini belirtti.

“Devlet yetkilileri bu duruma bir çare üretmeli”

Gazimağusa’daki Kaleiçi esnafı, zor günler geçirdiklerini ve Kaleiçi’nde hayatın tamamen durma noktasına geldiğini söyledi.

Esnaf hem sistem bozukluğundan hem de esnaflar arası kıskançlığın çok olmasından dolayı fiyatların da dengesiz olduğunu belirtti. Gazimağusa içerisine açılan yeni dükkanların da satışlarını çok etkilediğinden bahseden esnaf, yerli halkın buraya ilgisinin çok azaldığını, Kaleiçi’nin daha çok canlanması adına devlet yetkililerinin bu duruma bir çare üretmelerini istedi.

Sokaklar bomboş

Kaleiçi esnafı sokakların bomboş olduğunu ve ilginin o derece de azaldığını aktardı. Etkinlikleri giderek artırılması gerektiğini belirten esnaf, vatandaşı buraya çekmek için belediye dışında devletin de yardımcı olması gerektiğini, özellikle buradaki tarihi binaları düzelterek, müzeleri aktif hale getirmeleri gerektiğini belitti.

“Devlet canlandırmalı”

Esnaf, Mağusa Kaleiçi için bir politika uygulanması gerektiğini ifade ederek bu durumun ancak Kaleiçi için bir proje ile düzelebilece görüşünde. Yapılacak olan canlandırma projeleri ile farklı yatırımların Mağusa Kaleiçi’ne çekilebileceğini kaydeden esnaf, kaleiçinde hem yerli vatandaşların hem de turistlerin daha fazla zaman geçirebilmesini sağlamak gerektiğini belirtti.

Esnaf ne dedi?

Serkan Kocabeşoğlu (Serkan Ayakkabı):

Mağusa’nın içerisine fazla mağaza açılması bizim işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. İşlerimiz de büyük bir düşüş yaşandı. Kaleiçi’nde şu an aynı meslek grubundan çok esnaf var ve vatandaş doğal olarak buraya gelmek istemiyor. İnsanlar artık markalara yöneldiği için daha çok Salamis Yolu’ndaki dükkanlara gidiyor. Kaleiçi’ne gelen giden yok. Sistem de büyük bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Kaleiçi’nde eskiden indirim sezonu olurdu ancak şu an esnaf da her gün her hafta ürünlerin de indirime gidiyor. Bunun etik olmadığını düşünüyorum. Eskiden bir elmayı 3 kişi bölüşürdük şimdi 30 kişi bölüşüyor. Zor durumdayız. Devletimizin burayı canlandırması için gerekeni yapmaya davet ediyorum. Gazimağusa Belediyesi burada etkinlik yapmasa, kimsenin buraya geleceği yoktur.

Erkin Özkoraltay (Oraloğlu Çanta):

Yıllardır buraya gelen gazetecilere derdimiz hep anlattık. Ancak bir şeyin değişmediğini görüyoruz. Öncelikle sorunlarımızı dinlediği için Havadis Gazetesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 4 yıldır Kaleiçi’nde esnaflık yapıyorum. Değişen hiç bir şey olmadı. Esnaf kan ağlıyor. Satışlar yok denecek kadar azdır. Yerli halk ise yeni açılan dükkanları tercih ettiği için buraya adım bile atmıyor desek yeridir. Tarihi binalarımız değerlerimiz dökülüyor burada ve devletimiz restore çalışması bile yapmıyor burada. Turistler de burayı ziyaret etmese kepenkleri indirip gideceğiz. O derece de durum kötü.

Hasan Özbil (Has Cafe):

Yerli halkımızın buraya ilgi göstermemesine sonuna kadar katılıyorum. Bayramdan bayrama ancak buraya gelirler. Bizim durumumuz ciddi anlamda vahimdir. Vatandaşımız hep yeni merağı olduğundan dolayı tarihlerini, değerlerini unuttular. Ben buraya cafe açtığımda, tektim.Şu an saysanız belki de 10 tane cafe açıldı. Herkes kendi kısmeti ile tabiki ama demek istediğim aynı mesleği yapan çok esnaf olduğu için Kaleiçi’nde vatandaşın ilgisini kaybetti. Allah’tan turistler biraz olsun ilgi gösteriyor buraya. Kaleiçi’ni daha canlı hale getirecek etkinliklerin yapılması gerekir. Bu değere sahip çıkmalıyız. En önemlisi müzelerimiz burada kapalı. Turistler sadece Namık Kemal Meydanı’nda dolaşıp ayrılıyorlar. Müzeler aktif olsa hem turist memnun olur hem esnaf. Bunun çalışmasını da devlet malesef yapmıyor.

Sabri Umay (Ufuk Ticaret):

Herkes dışarıya açıldı. Salamis Yolu dükkanlarla doldu taştı. İnsanlarımız tabiki gelmez oldu buralara ve bizim de işlerimiz bozuldu. Asgari ücretin az olması da insanlarımızı etkiliyor b. Yeteri kadar alışveriş yapma imkanı bulamayan vatandaşlarımız var ve bu sebebden dolayı da buraya gelmiyorlar. Sadece Salamis Yolu’nda açılan yeni dükkanlara da bağlamamak lazımdır bunu.Sistemimiz de çok büyük sıkıntılar vardır. Kaleiçi’ne insanları adepte edecek ne bir etkinlik vardır ne de faaliyet. Belediye burada etkinlik yapmasa burayı temizlemese adı bile duyulmaz buranın.  Aynı işi yapan birçok esnaf da var burada ve birbirini çekemezler. Esnaf da da sistem de de sorun var. Canımız çok yanar burada ve birşeylerin artık düzelmesi gerekir

Şerife Parlan Güzer (Parlan Konfeksiyon):

Kaleiçi esnafının kabullenmesi gereken bir gerçek var ki AVM’lerin ve mağazaların çoğalması burayı etkilemiştir. İnsanlar için internet sayesinde uzaklar yakın oldu. Artık vatandaş internet üzerinden ne isterse sipariş edip getirtebilir. İnsanlarımız alışveriş yapmak için Rum tarafına ya da bilet kesip Türkiye’ye gidiyor daha neyin açıklamasını yapayım. Ama çok şükür diyorum ben her zaman. Esnafçılık da geriledi burada, ben her zaman kendimi geliştirerek devam ettim işime. Dedikodu var burada. Dedikodu yaparak esnaf olunmaz.Kaleiçi’nin en büyük sıkıntısı budur. Bana müşterim geliyor Mağusa’dan sebebi ise kaliteli ürün ve garanti ürünler satıyorum o yüzden çok şükür halimden memnunum. Memnun olmak zorundayım. Sistemin çökmesi konusuna kesinlikle katılıyorum. Bu duruma bir çare bulunması lazım dükkanlara sınırlamamı getirilir başka yer mi gösterilir ne gerekiyorsa yapılsın

Cafer Şekeroğlu (Şekeroğlu Kuyumculuk):

Yerli halkın buraya ilgisinin azalmasını rahatlığa bağlıyorum. İnsanlar rahatlığa alıştığı için arabasına binip Salamis Yolu’na gidiyor ve Kaleiçi’ne çok uğramıyorlar. Yerli halk gelmese bile buraya turistlerimiz ve Rum vatandaşlarımızın gereken ilgiyi gösterdiğini düşünmekteyim. Aslında yerli halkı da çok suçlamamak lazım çünkü sistem doğru düzgün çalışmadığından vatandaş  buraya gelmek istemiyor. Burada sistemli bir esnaf dizilişi olsa ya da müzeler açık durumda hizmet verecek olsa yerli halkımız gelir buraya. Dışarıda da çok mağaza açılması bizi etkiliyor. Aynı meslek grubundan çok esnaf var. 5-6 tane konfeksiyoncu ondan sonra cafe ve özellikle de çok kuyumcu bulunur burada.  Eski eserlere burada ilgi gösterilse Kaleiçi, çok canlanacaktır. 700 yıllık tarih burada gözlerimizin önünde eriyor.