Ayrelliden; laleye, gafgaritten; orkideye, adanın kültürel zenginliğinin meyvesini, toplumun eğlenceli şekilde kucaklaşarak hatırlaması adına düzenlenen festivallerin sayısı her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. Jeopolitik öneminden ziyade, kültürel zenginliğiyle de tanınan bölünmüş Kıbrıs’ın Kuzey yarısında, sadece Mart ile Kasım ayları arasında 52 adet kültürel festival var.
          
Bu festivaller, Kıbrıs Türk toplumunun unutulan değerleri yeniden hatırlamasına yardımcı olmanın yanında, iktidarla da buluşma noktası olarak da kullanılıyor. Öyle ki; geçtiğimiz günlerde Akdeniz köyünde düzenlenen Ayrelli Festivali’ne katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Köye gide gele ben de ayrellici oldum” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Bir festivalden, bir festivale koşuşturan siyasiler, Kıbrıs sorunundan; dövize, yerel yönetimlere yönelik çözüm politikalarından; turizmi canlandıracak atılım planlarına kadar pek çok konuyu ‘festival kürsülerinde’ gündeme getiriyor.

           
9 ayda 52 kültürel etkinlik

Kıbrıs Postası’ndan Ertuğrul Senova'nın Kültür Dairesi’nden edindiği verilere göre, yalnızca Mart ile Kasım ayları arasında, belediye ve muhtarlar tarafından 52 farklı kültürel etkinliğin yapılacağı daireye bildirilmiş durumda. Bu festivallerin büyük bir çoğunluğu, Mart ile Mayıs aylarını kapsamış durumda.

Bir günde 8 farklı etkinlik

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası muhabirine konuşan Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp, düzenlenen kültürel etkinliklerin sayısına ilişkin bir sabitliğin söz konusu olmadığını söylüyor. Tunçalp, bugün toplamda 8 adet farklı etkinliğin düzenleneceğini belirterek, pek çok köyün birden fazla festivale sahip olduğunu ve çoğu zaman tarih konusunda çakışmalar yaşandığını ifade ediyor.
                  

Çalışma toplantısı düzenlendi…

Daire Müdürü Tunçalp, 2 yıl önce düzenledikleri çalışma toplantısında, festivalleri düzene koymak, yaşanan tarih nitelikli çakışmaları engellemek ve mümkünse festivalleri haftada bire düşürmek adına çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“Beni seven, benim festivalime gelir”

Düzenlenen çalışmaya Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’nın birlikte katkı koyduğunu kaydeden Tunçalp, muhtarlık ve belediyelerle yaptıkları toplantılarda,  “Ayrelli bu zamanda çıkar, köylüme bu tarih uyar, beni seven benim festivalime gelir” şeklinde tepkiler aldıklarını kaydetti.

“Bazı bölgeler festival sayısını 3’e çıkarttı”

Kültürel etkinlik düzenleyen belediye ve muhtarlıklarla iletişim içinde olduklarını belirten Kültür Dairesi Müdürü, yaşanan ‘tarihsel’ çakışmaları minimuma indirgemeyi başardıklarını söylüyor. Bazı bölgelerin festival sayısını 3’e çıkarttığını belirten Tunçalp, etkinliklerin haftada bire düşürülmesi adına çalışmalarının sürdüğünü ifade ediyor.