Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği  Başkanı Turgut Akçın, Yeni Bakış’a üreticinin yaşadığı sorunlarla ilgili bilgi verdi. Akçın, en büyük sorunun su olduğunu vurgulayarak, “Bahçelerin birçoğu kurudu, bir kısmı da kurumak üzere ivedilikle su Güzelyurt’a gelmeli” dedi. Gelmiş geçmiş hükümetlerin Güzelyurt’u ihmal ettiklerini ve tarım adına projeler yapmadıklarını belirten Akçın, “Yeni hükümetin ilk yapması gerekenler arasında su sorununu çözmek ve planlamasını yapmak elzemdir” dedi.

“Bahçeler kurumak üzere”

 Akçın, üreticinin sıkıntısının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, “En başta ve en büyük problem sudur. Maalesef ki su olmaması nedeniyle bahçelerin büyük bir kısmı kurumaya yüz tuttu. Şimdilik imkânı olup da yüzde 70 su alan bahçelerin durumu iyi olsa da, bu bahçelerin dönümleri sayılıdır. Türkiye’den su geldi ama 2 senedir denize akmaktadır. Bizim hükümetimizin bu konuda hiçbir çalışması ve önlemi yoktur. Şu anda 30 bin dönüm civarında narenciye bahçesi var ve bunların 10 bin dönümü neredeyse kurudu, kısacası bu su gelene kadarda bahçelerin 5-10 bin dönümü kuruyacak gibi görünüyor” diye konuştu.

“Tarımda ciddi projelere ihtiyaç var”

7 Ocak seçimlerinden sonra gelecek olan hükümet ve tarım bakanından biran önce suyun Güzelyurt halkına verilmesi için ivedilikle çalışma yapmaları yönünde beklentileri olduğunu belirten Akçın, “Bunların yanında su geldikten sonra da hükümetin neyin nereye ekileceğini, kaç dönüm ekileceğini ve hangi bölgeye neler ekileceğini planlaması gerekmektedir. Tarımda ciddi bir projeye ihtiyaç vardır. Bunlara bağlı olarak ne kadar ihracat yapılması gerektiği, iç tüketimin ne olduğu gibi konuları da inceletip, bir plan çerçevesinde ortaya koyulması gerekmektedir. Aksi takdirde su gelmiş olsa bile mevcutlar sulanacak, sonrası yine sorun olacaktır” dedi.

“Güzelyurt ihmal edildi”

Gelmiş geçmiş hükümetlerin hiçbirinden Güzelyurt olarak herhangi bir yarar görmediklerinin altını çizen Akçın, “Güzelyurt ihmal edilmiş bir bölge halindedir ve verildiydi, verilecekti hesabı ile burası gelmiş geçmiş tüm hükümetler tarafından ihmal edilmiştir.  Güzelyurt bölgesinin de artık kalkınabilmesi için plan ve projeler hazırlanmalıdır. 

Aksi takdirde bir yere varamazsınız. Gelecek hükümetin bizimle işbirliği içerisinde sorunlara yönelik çözüm arayışı içerisinde olması ve geleceğe yönelik projeler yapması şarttır” şeklinde konuştu.

“Ödemelerde sorun var”

Bu yıl ödemelerin yapılmadığını ve doğrudan gelir desteği ile ilgili ikinci ödemenin yapılmadığını vurgulayan Akçın, “Temmuzda ödenmesi gereken 2’nci ödeme ödenmemiş ve üretici zor durumda kalmıştır. 

Cypfruvex de üreticinin hakkını yemeye çalışmaktadır, Narenciyenin kilosunu 25 kuruş olarak belirlediler. Bu o kadar komik bir rakamdır ki üretici 10 kilo narenciye satarak ancak 1 kahve içebilecek parayı kazanabilmiş olacaktır. 

Bu 25 kuruştan da yüzde 3 stopaj vergisi kesilmektedir, biz üzerine ek ödeme yapılacağını düşünsekte maalesef henüz bir ödeme alamadık” dedi.