Kıbrıs Türk şiirinin usta adı Fikret Demirağ’ın şiirlerinden Yaşar Ersoy’un oyunlaştırıp sahnelediği “Hüzün Ana ve Çocukları” oyununun prömiyeri dün akşam yapıldı.

Gecede 50.sanat yıllarını dolduran Kıbrıs Türk Tiyatrosunun dört ustası Yaşar Ersoy, Erol Refikoğlu, Işın Cem ve Osman Alkaş’a onur plaketi de verildi.

Geceye katılan Cumhurbaşkanı Akıncı ise konuşmasında Lefkoşa Belediye Tiyatrosunun kendini kanıtladığına işaret etti.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda yer alanoyunun prömiyerini çok sayıda sanatseverin yanı sıra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncıda izledi.

Oyunun sonunda birer konuşma yapan sanatçı Yaşar Ersoy ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Aliye Ummanel gecenin kendileri için önemini anlattı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da, 50 yıllık serüvenin içinde çok acılar ve zorluklar bulunduğunu belirtti.

Harmancı,  “Bu süreçte dimdik ayakta kalan, esen her kasırgadan hep başları dik ayrılarak zamanın tüm zorluklarına inat sanatlarını toplumcu felsefeden ayırmadan, hep ezilenin yanında, her hakkın yanında durarak geçirmek hiç kolay değildi. Böyle bir belediye tiyatrosunda kısa bir dönemde de olsa onlarla beraber olmak benim için çok büyük bir gururdur” dedi.

Gecenin son konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, kendisinin LTB Başkanı olduğu 1980 yılında Vatandaş isimli oyunun sahnelenmesinin ardından devlet tiyatrolarından gönderilen 4 isimle birlikte Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu kurdukları dönemi aktardı.

“O gidiş yeni bir doğuşu yarattı” diyen Akıncı, o günlerin zor dönemler olduğunu ancak sonraki süreçte gelmiş geçmiş belediye başkanları ve meclis üyelerinin hangi düşünceden olursa olsun belediye tiyatrosuna sahip çıktılarını söyledi .

Bu sahip çıkmanın Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kendisini kanıtlaması, kendi gücü ile ayakta durması ile alakalı olduğuna vurgu yapan Akıncı, o dönemde bu 4 ismin sadece sanatçı olarak bulunmadığını, oyunculuk, ışıkçılık da yaptığını hatta dekorları sırtlarında taşıdıklarını belirterek, bu emeğin alkışlanmaya değer olduğunu vurguladı.

Akıncı, 4 ustayı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Cumhurbaşkanlığı’nda yapacakları bir organizasyonda plaketle onurlandıracağını sözlerine ekledi.