Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Temmuz ayında İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansı sonrasında ortaya çıkan durum hakkında, KKTC’nin gözlemci üye olarak yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye devletlerin başkanlarına mektup gönderdi.

Akıncı mektubunda, İİT ve üye ülkelerinden, çözüm iradesini net bir şekilde ortaya koyan Kıbrıslı Türklere uygulanan haksız ve dayanaksız izolasyonların kaldırılması çabalarına destek vermelerini istedi.

SONUÇ ALINMAMASININ NEDENLERİNİ ANLATTI

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, göreve geldiği günden itibaren müzakere sürecinde Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu yapıcı ve sonuç odaklı tutumu örnekleri ile muhataplarına izah ederek başladığı mektubunda, Kıbrıs Konferansı’nda yaşanan gelişmeler ve sonuç alınamamasının nedenlerini ayrıntılı olarak anlattı.

"RUM LİDERLİĞİ GEREKLİ SİYASİ İRADEYİ GÖSTERMEDİ”

Akıncı, 2004 yılında gerçekleştirilen referandumlarda Rum tarafının yüzde 76 gibi bir çoğunlukla BM’nin çözüm planına “hayır” dediğini anımsatarak, Rum liderliğinin Crans-Montana sürecinde de çözüm için gerekli siyasi iradeyi göstermediğini dile getirdi.

İZOLASYONLARIN KALDIRILMASINDA DESTEK TALEBİ

Akıncı mektubunda, İİT ve üye ülkelerine, çözüm iradesini net bir şekilde ortaya koyan Kıbrıslı Türklere uygulanan haksız ve dayanaksız izolasyonların kaldırılması çabalarına destek verme çağrısında bulundu.