Ülkede yaygın olan meslek gruplarından balıkçılık bir süreden beri zor dönemler geçiriyor. Hemen her meslek grubu gibi girdi maliyetleri ve teşvik sıkıntılarının yanında balıkçılar için bölgelerdeki balıkçı barınaklarının sorunları da balıkçıları bezdirdi. Balıkçı barınakları ve balıkçıların sıkıntıları ile ilgili Kıbrıs Postası'ndan Nadire Bahadi'ye konuşan KKTC Balıkçılar Birliği Asbaşkanı Hür Alevkayalı tüm balıkçı barınaklarının ortak sorununun tekne indirilen rampaların olduğunu söylerken barınaklara hiç özen gösterilmediğini kaydetti. Alevkayalı balıkçılık mesleğinin her geçen gün kötüye gittiğini ve devletin bir an önce teşvik desteklerini göstermesi gerektiğini kaydetti. 

BARINAKLAR DÖKÜLÜYOR

KKTC Balıkçılar Birliği Asbaşkanı Hür Alevkayalı tüm balıkçı barınaklarının birçok sorunu olduğuna dikkat çekerek hepsindeki ortak sorunun ise yıllar önce Avrupa Birliği projesi kapsamında gemilerin denize indirilmesi için yapılan kızakların en büyük problem olduğuna değindi. Rampa meyillerinin yüksek olması nedeni ile işlevini yerine getirmediğini söyleyen Alevkayalı, balıkçıların bin bir zorluklarla tekne indirip çıkardığını söyledi. Yine AB projesi kapsamında soğuk hava depoları için balıkçı barınaklarına konteynerler yapıldığını belirten Alevkayalı, 5 yılı aşkın bir süreden beridir bu soğuk hava depolarına elektrik bağlanmadığını ve atıl durumda bırakıldıklarını söyledi. Erenköy Balıkçı Barınağı’nın giriş fenerinin elektriği olmadığını söyleyen Alevkayalı, yanlış olan dalga kıran nedeni ile de balıkçı barınağına girişteki suyun sığlaştığını belirtti. Kumların zaman zaman temizlendiğine dikkat çeken Alevkayalı, kalıcı bir çözüm için dalga kıranın yönünün değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Alevkayalı aynı sorunun Kumyalı Balıkçı Barınağı’nda da olduğunu söyleyen Alevkayalı, her boyuttaki geminin barınağa giremediğini söyledi.

BALIKÇILAR DESTEK BEKLİYOR

Balıkçının ise en büyük sorunlarından birinin mazot desteklerinin düzenli ödenmemesi olduğuna dikkat çeken Hür Alevkayalı, 2017 yılı teşviklerinin bir kısmının seçim yatırımı olarak kullanılıp ödendiğini öteki yarısının ise hala ödenmediğinden yakındı. Ülkede akaryakıt fiyatları içinde en yüksek olan Euro Dizel ile balıkçılık yapılmaya çalışıldığını belirten Alevkayalı, renkli mazota geçileceğinin söylendiğini ancak uygulamaya konulmadığından yakındı.  “En yüksek fiyatla mazot ile balığa çıkan balıkçı halka uygun fiyata balık satamaz” diyen Alevkayalı, kaliteli balığın Güney Kıbrıs’a gittiğini, ülke insanının ise kötü balık yemek zorunda bırakıldığını kaydetti. Kuzey denizi şartlarına da değinen Alevkayalı, balık yakalamak için hazırladıkları malzemelerinin denizler sayesinde zarar gördüğünü belirtti. Alevkayalı malzemelerin pahalıya mal edildiğini söylerken, bazen tek avda malzemelerin zarar gördüğünü en azından bu maliyetlerin düşürülmesi için gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini kaydetti. 

“AMATÖR BALIKÇILIK PROFESYONEL BALIKÇILIĞI GEÇTİ”

Sahilde amatör balıkçı sayısında artış olduğuna dikkat çeken Alevkayalı denetimsizlikten yakındı. “Sahillere sıfır şekilde ağ dökenler var, balık yuvalarına dalarak koruma altında tutulması kararlaştırılan balık türlerini vuranlar var” diyen Alevkayalı, denetim mekanizmasının ülkede her alanda artık işlemesi gerektiğini söyledi. Sahil balıkçılığının öldüğünü söyleyen Alevkayalı, sahilde balık kalmadığını kaydetti. Yurt dışından gelen şahıslara şirket kurma yetkisi verilerek yurt dışından işçi getirdiklerini söyleyen Alevkayalı, balığa gitmek isteyen işçinin kalmadığını söyledi. Sektörlerin kalkınması için ve sürdürülebilir ekonomi için meslek gruplarına destek ve yönlendirme olması gerektiğini söyleyen Alevkayalı, kamu ve belediyelerde çalışma isteğinin bu sayede azaltılıp her sektöre eşit çalışan sağlanabileceğini vurguladı.