HİÇBİR GÜVENLİK ÖNLEMİ YOK: KKTC’de 2015 yılının daha ilk günlerinde iş kazası nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirmesine rağmen, iş ve işçi güvenliği ve işçi sağlığını takan yok. Hala Sultan Camii’nin inşaatında çalışan işçiler hiçbir güvenlik önlemi alınmadan ölümle burun buruna çalışıyor

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI UYARDI: İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün, kamu ve özel sektördeki şirketlerin, iş güvenliği mevzuatına uyma zorunluluğunu anımsattı. Ergün, Hala Sultan Camii inşaatında çalışan işçilerin, halatlarla bağlı olması gerektiğini söyledi

Bertuğ TOPAL

Çalışma Dairesi’nin verilerine göre 2014 yılında 195 iş kazası meydana geldi. Kazalarda 191 işçi yaralandı, 4 işçi de canından oldu. 2015 yılı da iş kazaları ile başladı 1 kişi hayatını kaybetti. Bu kötü bilanço ortada iken devlet eliyle iş güvenliği yok sayılarak işçiler çalıştırılıyor.
Haspolat’ta yapımı devam eden camide çalışan işçilerin iş güvenliğinden uzak çalışmaları “Allah korur” şeklinde yorumlandı.

Güvenlikten yoksun çalışıyorlar

Hala Sultan Camii’nin inşaatında çalışan işçiler, uzun bir süredir güvenlikten yoksun bir şekilde camii yapımında çalışıyor. 2014 ve 2015’te iş güvenliği olmadığı için iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin sayısının fazlalığı ise yetkililerin önlem almasına yetmedi.

Büyük tehlike Havadis’in dün görüntülediği çalışmalar sırasında caminin kubbesi ve etrafında yapılan çalışmalar sırasında işçilerin halatla bir yere bağlı olmadan çalıştığı görülüyor. Çalışanların her hangi bir kaza esnasında caminin yüksek yerinden düşüp hayatlarını kaybetmemesi ise sadece bir tesadüf.

Kaza nedenlerinin çoğu yüksekten düşme

İstatistiklere göre, 7 yılda meydana gelen iş kazalarının 491’i yüksekten düşme ile meydana geldi. İstatistiklerin gösterdiği acı tablo ise iş sahiplerinin ve devletin tedbir ve denetimlerini artırması gerektiğini gösteriyor. Devlet ve iş sahiplerinin tedbir almaması ise kazalara adeta davetiye çıkarıyor.

“Allah korur”

Vatandaşlar, Haspolat’taki Hala Sultan Camii inşaatında iş güvenliğinden uzak çalışan işçileri görerek “bu insanların hiç mi canının kıymeti yok. Yoksa cami inşaatında çalıştıkları için Allah onları koruyor mu” şeklinde konuşarak tepkilerini dile getirdiler. Vatandaşlar, iş güvenliği konusunda devlet ve inşaat sektöründeki firmaların gerekli tedbirleri almasını istiyor.

camiawdq-(1).jpg

“Yasa var uygulayan yok”

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün Havadis’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada KKTC’de iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenleme olan 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 14 Temmuz 2008 tarihinde Meclisten oybirliği ile geçerek yasalaştığını belirtti. Yasanın var olduğunu kaydeden Ergün, birçok iş yerinde bu yasanın düzenli bir şekilde uygulanmadığını belirtti.

“Herkesi kapsıyor”

Yürürlükte olan yasanın KKTC sınırları içerisinde bulunan kamu ve özel sektöre ait her türlü iş, işyeri ve işvereni kapsadığını ifade eden Ergün, denetim merciinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu belirtti.

Ergün, yasa altında, altı tanesi 2009 ve iki tanesi de 2010 yıllarında olmak üzere toplam sekiz tüzük yayınlandığını da ifade etti.

“Uygulandığı takdirde yasa yeterli”

Ergün, mevcut yasanın kusursuz olmamakla birlikte uygulandığı takdirde ülkenin şartlarına yeteceğini belirtti. Yasal mevzuatların ülkemiz için iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Ergün, “Hal böyle iken ne yazık ki bu yasa özümsenmiş değildir ve pratikte tam manası ile uygulandığını söylemek de mümkün değildir. Ülkemizde her türlü teorik bilgiyi bir tarafa bırakıp istisnalar hariç herhangi bir işyerine gittiğiniz zamanda aslında şartların ne kadar korkutucu olduğunu, özellikle inşaatlarda hemen hemen insan hayatına ilişkin hiçbir tedbir alınmadan çalışıldığını gözlemlemek mümkündür” diye konuştu.

“Bilinçlendirme eksikliği var”

İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki en büyük eksikliğin kamu ve özel sektöre gerekli bilinçlendirmenin yapılmaması olduğunu kaydeden Ergün, yaşanan acı kayıplara ve meydana gelen zarar ziyana rağmen iş dünyasının gerek işçi gerek işveren tarafı olarak bilinçlenme için hiçbir çaba harcamadığını belirtti.