Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında “Türkiye-KKTC İktisadi İlişkiler” konulu toplantı düzenlendi.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’ndan Ramhican Çalışkan'a açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Yönetim Kurulu Üyesi Alp Cengiz Alp, protokolün ülkemize olacak olan katkılarından bahsetti. Alp, protokolün 3 temel amacı olduğuna işaret ederek, “Bir taşla üç kuş vuruldu” dedi.Hedeflerinin, amaçlar doğrultusunda, Türkiye ile KKTC iş dünyalarının bir adım ileriye taşımak ve iki ülke arasında, bürokrasideki yavaşlamaları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu dile getiren Cengiz Alp,bu nedenle iki ülke arasındaki iş dünyasını daha sağlam zemine oturtacaklarını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

“TKO KURULDU, 6 AYDA BİR TOPLANACAK”

Görüşmedeki birinci amaç doğrultusunda, Türkiye Kıbrıs Odası (TKO) kurulduğunu aktaran Alp, TKO’da 2 eş başkan, 2 eş başkan yardımcısı ve 8’er üye olacağını ifade ederek, toplamdaki 20 üyenin 6 ayda bir toplanacağını söyledi.

“YATIRIM DANIŞMA KONSEYİ’Nİ TEKRAR CANLANDIRACAĞIZ”

İkinci amacın ise; geçtiğimiz yıllarda, KKTC ile Türkiye arasında Yatırım Danışma Konseyi’nin kurulduğunu, 2 defa toplantı yapıldığını, fakat daha sonra konseyin akamete uğradığını dile getiren Cengiz Alp, yapılan protokolle birlikte bu konseyin yeniden canlandırılacağını belirtti.

“KKTC’DE DE KİK KURULMASI KARARINI ALDIK”

Öte yandan, üçüncü amacın; Türkiye’de bulunan Karma İstişare Komitesi(KİK)’nin  hükümet ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki görüşmelerini bu komitenin sağladığına ve iki taraf arasındaki ortamı yumuşatmaya yönelik bir komite olduğuna işaret eden Alp, yapılan protokolde KKTC’de de KİK kurulmasının kararının alındığını söyledi ve Türkiye’deki KİK’in rehberliğinde hangi adımların alınacağına yönelik bilgi alışverişinde bulunacağını ifade etti.