Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Lefke bölgesinde dün çok ciddi bir doğal afet yaşandığını ve bölgede bu üretim sezonunda hiçbir üretim yapılamayacak gibi görüldüğünü söyledi. Şahali, hasarın süratle giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla devam ediyor. 

ALTUĞRA: “ZEHİRLENİYOR MUYUZ?”

İlk olarak UBP milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, “Sağlıklı mı besleniyoruz, yoksa zehirleniyor muyuz?” konusunda yaptığı güncel konuşmada, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, günümüzde tüketilen meyve ve sebzelerin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda ciddi endişeler bulunduğunu söyledi.

Hormonlu ve katkılı gıdaların zararlarına değinen Altuğra, bu gıdaların ciddi anlamda kanseri tetiklediğini, günümüzde ölüm sebeplerin çoğunun kanser nedeniyle meydana geldiğini vurguladı.

Sebzelerde limit üstü ilaç çıkmasını da eleştiren Altuğra, satışa sunulan sebzelerin denetimlerinin çok daha sık yapılması gerektiğini vurgulayarak, okullardaki kantinlerde satılan gıdalarla ilgili de ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.

BESİM: “KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN EKİP OLUŞTURDUK”

Sağlık Bakanı Filiz Besim de söz alarak, erken ergenliğe girme konusunda dünyada da ciddi denetim yapıldığını dile getirerek, sağlıklı beslenmek için denetimin şart olduğunu kaydetti.

Devlet olmanın gereğinin ticarileşmeden korumak ve denetlemek olduğuna dikkat çeken Besim, bugünden itibaren koruyucu sağlık hizmetleri konusunda bir ekip oluşturduklarını belirtti.

“DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

Hastalıkları tedavi ederken, hasta olmadan gerekli önlemlerin alınmasının önemli olduğunu söyleyen Besim, birçok ülkenin organik tarıma geçtiğini, Sağlık Bakanlığı olarak gerekli çalışmaların yapıldığını fakat bunun bir devlet politikası olması gerektiğini söyledi.

Kantinlerde sağlıklı gıdaların satılması için mücadele edilmesi ve denetlenmesi gerektiğini dile getiren Besim, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde sağlıklı gıdaların satışı konusunda gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini kaydetti.

ŞAHALİ: “İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİ VERİLİYOR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, gıda güvenliği konusunun çok hassas olduğuna dikkat çekerek, giderlerin azaltılması için eğitimin artırılması gerektiğini kaydetti.

Tarımsal araçların kullanımı ve tarımsal ilaçların doz kullanımı konusunda üreticilerin bilinçlendirildiğini ve her hafta üreticilere eğitim verildiğini dile getiren Şahali, tüketiciden çok üreticinin eğitiminin önemine vurgu yaptı.

Üreticilerin bilinçli bir şekilde üretim faaliyetlerini gerçekleştirmesi konusunda hassas olduklarını belirten Şahali, tarımda kullanılan kimyasalların sadece AB kriterlerine uygun olanların ülkeye girişini mümkün kılacak bir çalışmaları olduğunu anlattı.

Şahali, 1 Ocak 2019 itibarıyla tarımda kullanılacak kimyasalların tümümün sadece AB kriterlerine bağlı olacağını vurguladı.