Bugün, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın kendi adıyla anılan Kıbrıs Çözüm Planı’nın, Kıbrıs Türk ve Rum halklarının oyuna sunulmasının yıldönümü. Adada iki halkın eşzamanlı düzenlediği ilk ve tek çözüm referandumunun üzerinden 14 yıl geçti.

Dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adını taşıyan Kıbrıs Çözüm Planı, 24 Nisan 2004’te Adanın iki tarafında eş zamanlı olarak referanduma sunulmuş, referandum sonucunda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’den güçlü bir “evet” çıkarken, Güney Kıbrıs Planı reddetmişti.

Kıbrıs Türkü’nün yüzde 64.91’i ‘evet’, yüzde 35.09’u da plana ‘hayır’ derken, Rum halkının yüzde 24.17’si plana ‘evet’e , yüzde 75.83’ü ise “hayır”la oyu kullandı.

Bunun üzerine dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan, KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılmasını da tavsiye eden bir Kıbrıs Raporu hazırlamış ancak bu rapor BM’nin tozlu raflarında kalmaktan ileri gidememişti.

Kofi Annan’ın Kıbrıs Özel Temsilci Alvaro de Soto’nun kaleme aldığı Kıbrıs raporunda Annan, referandumda Kuzey Kıbrıs’tan çıkan ‘evet’sonucunu memnuniyetle karşıladığını belirtirken, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların ve izolasyonun kaldırılması gerektiğini vurgulamıştı.

Bu çerçeve Annan, Güvenlik Konseyi’nden kısıtlamaların ve tecridin kaldırılması için yardım istemişti.Annan, ambargoların ve tecridin kaldırılmasının, bölünmüşlüğün ya da KKTC’nin tanınmasına değil, Ada’nın yeniden birleştirilmesi hedefine katkı sağlayacağına işaret etmişti.

Dönemin BM Genel Sekreteri, ayrıca Rumların referandumda “Hayır” diyerek, yalnız planı değil, Kıbrıs’ta çözümü de reddettiğini vurgulamıştı.

Bunun yanında AB Genel İşler Konseyi referandum sonuçlarının hemen ardından 26 Nisan 2004 tarihinde toplanmış ve Annan Planı’na “evet” diyen Kıbrıs Türk Toplumunu üzerindeki izolasyonların kaldırılacağı vaadinde bulunmuştu.

2004 yılında Avrupa Komisyonu’nun Genişleme Sürecinden Sorumlu Komiserliği görevini yürüten GüntherVerheugen, Avrupa medyasının gözünün içine baka baka izolasyonların kalkacağı müjdesi vermişti.

Avrupa Komisyonu bu amaç ile Yeşil Hat Tüzüğü, Mali Yardım Tüzüğü ve Kıbrıslı Türkler ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü hazırlamıştı.

Ancak bu tüzüklerden Yeşil Hat Tüzüğü ve Mali Yardım Tüzüğü yürürlüğe girebilmiş, Kıbrıslı Türkler ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Kıbrıslı Rumların vetosu nedeni ile uygulamaya geçirilememişti.

28 Nisan 2004 tarihinde, adanın kuzeyi ile güneyi arasında insan, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını öngören Yeşil Hat Tüzüğü’nü devreye koydu ancak, bu tüzük, ambargo altındaki Kıbrıslı Türkler için beklenen açılımı sağlayamadı.

AB Komisyonu ayrıca, Kıbrıs Türk Toplumuna yönelik Mali Yardım Tüzüğü kapsamında KKTC’de bazı projeleri finanse etmeye devam ediyor.