Melin Dobran

Antikaya ve Kıbrıs’a özgü eşyalara merakı olduğunu söyleyen Ahmet Karlıtaş’ın Başkent Lefkoşa’nın tarihi mekanlarından Büyük Han’da bulunan işyeri birbirinden değerli eşyalara ev sahipliği yapıyor.

Kıbrıs’ta 30 yıl polislik yaptıktan sonra emekliye ayrılan Karlıtaş, hobi olarak açığı dükkana her geçen gün ilginin arttığını söyledi.

Diyalog’a konuşan Karşıtaş,  dükkânındaki eşyalara gerek yerli gerekse yabancı vatandaşların oldukça ilgi gösterdiğini söyledi.

Kıbrıs’a özgü çeşitler var

Ahmet Karlıtaş, antika hobisini şöyle anlattı, “Yaklaşık 30 yıldan beridir antika eşyalara ve Kıbrıs eşyalarına ilgim var. Polislik mesleğinden emekli olduktan sonra hobi amaçlı dükkân açmaya karar verdim. Önce pul, para ve Kıbrıs ile ilgili fotoğraflar gibi küçük parçaları toplayarak başladım. Daha sonra toplayabildiğim kadar antika eşya topladım. Dükkânda şu an Osmanlıdan günümüze kadar olan paraların koleksiyonu var. Çok sayıda hem kâğıt hem de demir para var. İçinde bizim de eskiden kullandığımız paralar da var. Bunların yanı sıra Kıbrıs ile ilgili pullar, zarflar, eskiyi anlatan efamera dediğimiz belgeler, kitaplar da var.

Plak satışlarına ilgi var

Dükkânımda Kıbrıs’ta kullanılan etnografik eserler, cam eşyalar, gülümdanlık, tabak, bardak, gaz lambaları ve çeşitli cam eşyaları da mevcuttur. Eşyalara olan ilgi fena değildir. Yerli vatandaşlar, gençler, turistler ve Rum kesiminden gelen ziyaretçiler de eşyalardan satın alıyor. Eski pikap, plaklar ve gramofonlar da ilgi görüyor. Kıbrıs’ta ilk çıkan kola olan Taksim kolası, belkola, bixi ve Fikret kola gibi Kıbrıs’ta 1950’li yıllarda üretilen şişe koleksiyonum var. Şu an en çok plaklara ilgi var. Son zamanlarda pul, zarf ve para satmaktayım çünkü koleksiyon yapanlar çoğaldı.”