Pelin Yükselay

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün ‘Hodri Meydan’ diyerek, CTP ile 7 Ocak tarihi üzerinde uzlaşması üzerine ülke seçim atmosferine girdi. 

Diyalog muhabiri; Demokrat Parti (DP)’den Dr. Mustafa Arabacıoğlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP)’den Faiz Sucuoğlu, Ersin Tatar, Zorlu Töre, Ali Pilli, Dursun Oğuz, Ergün Serdaroğlu, İzlem Gürçağ ve Hamit Bakırcı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’den Asım Akansoy, Fazilet Özdenefe, Salih İzbul, Hüseyin Erçal, Ahmet Gülle, Arif Albayrak, Erkut Şahali, Birikim Özgür ve Biray Hamzaoğulları, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)’nden Zeki Çeler ve Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek’e yeniden aday olup olmayacağını sordu. Şimdiki milletvekillerinden sadece DP’li Mustafa Arabacıoğlu ile CTP’li Arif Albayrak yeniden aday olmayacağını söyledi. 

Adaylık konusunda kararlı olan milletvekillerinin bir kısmı “Halka söz verdik, göreve devam edeceğiz” derken, bir kısmı ülke yararına hizmet vermek istediğini söyledi.

Arabacıoğlu: Aday olmayı düşünmüyorum

Siyasette bu tür olaylar olur. Bir partinin kendi kuruluş yıldönümünde yaptığı açıklama onu bağlar. Bunun yanında 7 Ocak olarak söylenen erken seçim tarihi teknik olarak imkânsızdır. Şunu söyleyeyim; seçimler Nisan’dan önce olacak o belli ama 7 Ocak teknik olarak zor. Aralık’ta bütçe görüşmeleri var. Oturup bunun konuşulması lazım. Bütçe yeni hükümeti bağlayacak çünkü nasıl olacak? 7 Ocak’ta seçime gidilecekse, bütçe görüşmelerinin daha geç yapılması kararı Meclis’te oy birliği ile kabul edilmeli. Ben artık aday olmayı düşünmüyorum. Aileme sevdiklerime zaman ayırma kararı aldım.” 

Akansoy: Siyasette gerekli yeri alacağım

Daha yolun başındayız ve topluma verdiğimiz sözler vardır dolayısıyla elbette bu önümüzdeki dönemde de siyasette gerekli yeri alacağım”

Özdenefe: Partimle görüşüp kararlaştıracağız

Ben şahsen bir değerlendirme yapmadım bundan sonraki süreçte parlamentoda olup olmama noktasın da. Bu konu partide görüşülecek, tartışılacak daha sonra karar vereceğiz.”

İzbul: Hiç düşünmedim

“Adaylığım konusunda belirgin bir şey yok. Bizim biliyorsunuz parti görevlendiriyor. Kişisel olarak da aday olur muyum olmaz mıyım diye hiç düşünmedim. Duruma göre hareket edeceğiz.”

Erçal: Çok istekli değilim

“Açıkçası bu sorunuza şu an için net bir cevabım yok. Ama kişisel olarak size şunu söyleyebilirim, çok da istekli değilim. Seçim yaklaşsın her şey daha iyi belli olacak. Ne evet diyorum ne de hayır diyorum. Parti içindeki yaklaşımlar, düşüncemi etkileyecektir diye düşünüyorum.”

Gülle: Zamanı gelince belli olur

“Yani bu soruya cevap vermek için erken. Henüz belli değil. Ne ben bunu düşündüm ve ne de partimle herhangi bir şey görüştü. Zamanı gelince belli olacak.”

Albayrak: Düşünmüyorum

“Ben önümüzdeki seçimlerde aday olmayı düşünmüyorum. Biz yeterince katkı koyduk, yeni arkadaşların önünü açmamız gerekiyor. 4 dönem yeter. Sıra yeni arkadaşlarda. Ayrıca birilerinin koltuklara yapışmanın bir erdem olmadığını göstermesi gerekiyor.”

Şahali: Şu an için erken

“Bu soruya cevap verebilmem için önce seçimlerin başlamasına ihtiyacımız var. Süreç başlayınca parti içi kurullarda gerekli kararlar verilecek. Adaylığım konusunda şu an bir şey söylemem için erken.”

Özgür: Karar vermedim

“Karar vermedim henüz, değerlendiriyorum. Bir 5 yıl daha bu görevi yürütmek isteyip istemediğimden emin değilim.”

Hamzaoğluları: Aday olmak istiyorum

“Partim aday gösterirse beni olacağım, göstermezse öyle bir lüksüm yok. Buna parti karar verecek. Ha seçimlerde aday olmak ister miyim, tabi ki isterim ancak son söz partimin.

Sucuoğlu: Kararı parti kurulları verecek

“Parti kurulları kendi içerisinde kararını verecektir ama ben tabii açıkçası bir dönem daha görevimi yürütmek istiyorum. Biliyorsunuz bu benim ilk dönemimdi, 2. Dönemi de yapmak istiyorum ama tabii parti kurullarının kararı çok önemli ben de verilecek karar doğrultusunda hareket edeceğim.”

Tatar: Tecrübemle faydalı olmak istiyorum

“Tabi ki aday olacağım. Maliye Bakanlığı ve milletvekilliği tecrübemle, KKTC’nin ekonomik reformlarına daha fazla katkı koyabilmek amacıyla yeniden aday olacağım. Devleti tanıdım, Meclis çalışmalarında bilgi sahibiyim, ekonomik konularda var olan bilgi ve tecrübelerimle ülkeme faydalı olmayı amaçlıyorum.” 

Töre: En çalışkan vekil benim

“Meclis’te performansı en yüksek milletvekili benim. Aynı zamanda en çalışkan milletvekili de benim. Tabi ki adayım... Daha yapacaklarım var. İlkeli duruşumu devam ettirerek, yoluma devam edeceğim.”

Pilli: Bir dönem daha 

“Ben doktorum, Güzelyurt halkı beni ve hizmetlerimi biliyor, zamanında da bu yüzden göreve geldim zaten. Halk, benim bir şeyler yapabileceğimi düşünerek beni göreve getirdi. Elimden geleni yaptım bu dönem ve evet yeniden aday olup, bu halk için elimden geleni yapmaya devam edeceğim.”

Oğuz: Sözlerimizi tutmak için adayım

“Aday olacağım. Halka hizmet etmek ve yarım kalan projelerimizi tamamlamak için, parti olarak verdiğimiz sözleri yerine getirebilmek için bu halka ve bu ülkeye faydalı olabilecek insanlardan biri olduğumu düşünüyorum. Bu nedenle aday olacağım.”

Serdaroğlu: Partim isterse aday olurum

“Şahsen karar vermiş durumda değilim. Partimin (UBP) bana ihtiyacı varsa, elbette aday olacağım. Ben partimin iyiye doğru gideceğine ve doğru icraatları ülke menfaatine yapacağına inandığım için aday olacağım, eğer olursam.” 

Gürçağ: Amacım halka hizmet etmek

“Aday olacağım. Birinci hedefim halka hizmettir. Evet belki tüm adaylar halka hizmeti vurguluyorlar ama bunu yürekte hissetmek lazım. Ben yüreğimde bunu hissediyorum ve söylüyorum ki, yegane amacım halka hizmet etmektir.”

Bakırcı: Yapacağımız işler var

“Aday olacağım. Yapılması gereken çok şey var KKTC’nin tanıtılması ekonomik sorunlar çevre yol sağlık bunların hepsinin düzelmesi lazım yasal düzenlemelerin sıfırdan yapılması dürüst çalışkan insanlara ihtiyacımız var.”

Çeler: Başladığımız işleri bitirmeliyiz

“Şu an itibariyle tekrar adayım. Ülkede mücadele etmemiz gereken daha birçok alan var ve başladığımız işi bitirmek hepimizin görevi. Eğer toplumda naif görürse yeniden adayım.”

Dinçyürek: Aday olacağım

“Aday olacağım. KKTC’yi daha ileriye götürmek adına, bir kez daha halkın oylarına talip olacağım.”