Havadis'ten Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Arapköy’de ikamet eden Dilay Öksüm’ün Fiko adında Rottweiler köpeği zehirlenerek öldürüldü. Sabah köpeğini arka ayaları felç olmuş halde bulan Öksüm, köpeğini acilen Yakın Doğu Hayvan Hastanesi’ne götürdü. Hastaneye gittiğinde köpeğin solunumunun durduğunu söyleyen Öksüm, “köpeğimi kurtarma amaçlı veterinerler gerekli müdahaleleri yaptı ama zehir çok güçlü olduğundan dolayı kurtaramadık. Zehrin miktarı ve etkisi çok büyüktü” dedi.

“Son günlerde zehirlenme vakaları çok yoğun”

Köpeği Fiko’yu gömemediklerini çünkü diğer hayvanlar için zehrin tehlike yaratacağını söyleyen Öksüm, köpeğini yakılmak üzere Veteriner Dairesine tıbbi atık olarak teslim ettiklerini anlattı. “Köpeğimin zehirlediği günün bir önceki akşamı da zehirlenmiş bir kediyi hastaneye götürdük ve erken davrandığımız için kedinin hayatını kurtardık” diyen Öksüm, Veterinerin son günlerde hastaneye getirilen zehirlenme vakalarının çok yoğun olduğu konusunda kendilerine uyarı yaptığını da kaydetti.

“Katliamlar son bulmalı”

Öksüm yaşanan bu olaylardan sonra Çatalköy Belediyesi’ne şikayet maili yazdığını belirterek, Girne Veteriner Dairesi’ni de aradıklarını ama cevap olarak “Yapabileceğimiz bir şey yok” yanıtını aldıklarını söyledi. Girne Veteriner Dairesi’nin kendilerini polise şikayet etmeleri konusunda yönlendirdiğini, polise yaptıkları şikayetin ardından ise “daha sık devriye atacağız” cevabı verdiğini sözlerine ekledi. Geçtiğimiz sene de aynı bölgede sık sık kedi köpek zehirlenmeleri yaşadığını söyleyen Öksüm, bu katliamların son bulması adına yetkililerden bölgede araştırma yapmasını istedi.

“Kendi hayvanlarını korumak adına başka hayvanları telef ediyorlar”

Her yıl tilki zamanı çobanların kendi hayvanlarını korumak adına başka hayvanları telef ettiği iddiasında bulunan Öksü, “Bölgeye hakim veterinerler de o bölgede zehirlenme olaylarının sıkça yaşandığını ve zirai ilaçla hayvanların telef edildiğini söyledi. Bu zehirlerin alınmasının dahi yasak olduğunu da yine veterinerlerden öğrendik” şeklinde konuştu.

“Hayvanlar konusunda hassasız”

Çatalköy Belediyesi konu ile ilgili olarak kendilerine bir şikayet gitmediğini, hayvanlarla ilgili bu gibi konularda çok hassas olduklarını belirtti. Öte yandan 2 ay önce bu konuda Arapköy’den değil ama Çatalköy’den şikayetler olduğunu ve bu yöndeki araştırmalarını yaptıklarını da söyleyen belediye personeli, yasal prosedüre göre zehirlenme hususunda şikayeti olan vatandaşlar dilekçe yaparak bu dilekçeyi belediyeye ulaştırmaları gerektiğini, çünkü belediye bu tarz olaylarda polisle birlikte istişare halinde hareket ettiğini kaydetti.

“Hayvan sahipleri dikkat”

Konudan haberdar olduklarını ve ilgili şikayetin kendilerine ulaştığını belirten Girne Veteriner Dairesi, yapacakları bir müdahale olmadığından şikayet sahibi vatandaşı polise yönlendirdiklerini söyledi. Bölgede bu tür şikayetlerin arttığını da açıklayan daire yetkilileri, vatandaşları evcil hayvanlarını dışarıya bırakmamaları ve dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haberdar olduklarını şikayetin kendilerine de gittiğini söyleyerek bu olayda kendilerinin müdahale edebilecekleri bir şey olmadığını söyledi.