Lefkoşa’da 2015 yılı Temmuz ayında bir okulun park yerinde aracında ölü olarak bulunan Arda Erkan’ın adli ölüm soruşturmasının kararı dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde açıklandı.

Arda Erkan ile ilgili ölüm tahkikatının kararını, kısa bir süre önce istifa eden Kıdemli Yargıç Tacan Reynar okudu.

Mahkeme, Erkan’ın kararında mahkemeye sunulan ikinci otopsi raporuna önem verdi, ölümde ihmal ve kasıt olduğuna vurgu yaparak, dosyanın yeniden polise teslim edilmesine karar verdi.

Mahkeme ikinci otopsi raporunu dikkate aldı

Kararı açıklayan Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, Arda Erkan’ın ölümüyle ilgili iki farklı otopsi raporunun mahkemeye sunulduğunu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde yapılan otopside Erkan’ın kan ve idrar örneklerinde “bonzai”, “extacy” ve  “alkol” bulunduğu bunların ölüm için tek başına yeterli olduğuna dair rapor verildiğini belirtti.

Reynar, savunma tarafından sunulan ikinci otopsi raporunda ise Erkan’ın kanında bulunan uyuşturucu maddelerin miktarı ile ilgili bir tespit olmadığının, ayrıca boynunda bulunan lezyonların dışarıdan bir bası sonucu oluşmuş olabileceğinin belirtildiğini kaydetti.

Reynar, iki raporu değerlendirdiğinde uyuşturucu madde miktarının belirlenememiş olmasından dolayı tek başına ölüme yol açabileceğine dair ilk raporda belirtilen yargının yeterli olmayacağını ifade etti. Reynar, Erkan’ın boyun ve boyun kısımlarında oluşan lezyonlarla ilgili mahkemeye açıkayıcı bir olgu sunulmadığını,  lezyonların oluşma şekline dair bir olgu belirtilmediğini ifade ederek, mahkeme sunulan ikinci rapora itibar ettiğini açıkladı.

Reynar: Kasıt ve ihmal var 

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, Arda Erkan’ın Adli ölüm soruşturmasında ortaya çıkarılmamış noktalar olduğunu ifade ederek, Erkan’ın ölümünde yüksek ihtimalle kasıt veya ihmal olduğuna kanaat getirdiğini açıkladı.

Reynar, sonuç olarak Arda Erkan’ın ölümünde başkalarının neden olmuş olma olasılığının kuvvetle muhtemel olduğunu belirterek, adli ölüm soruşturma dosyasının emarelerle birlikte polise gönderilmesi ve orada saklanmasına emir verdi.

Dosya yeniden polise teslim edildi

Kıdemli Yargıç, olayda kim veya kimlerin etken olduğuna bir tespitin yapılan tahkikatla mümkün olmadığını, polise saklanılacak olan dosyanın bir bulgu elde edilmesi halinde ileri soruşturma için tekrar açılmasına direktif verdi.

Erkan’ın davasında 5 kişi yargılanmıştı

2015 yılında aracında ölü olarak bulunan Arda Erkan’ın ölümünün ardından polis 5 kişiyi tutuklamıştı.

Uyuşturucu suçlamalarıyla ilgili tutuklanan 5 kişi hapislik cezası almıştı.

2016 yılında Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Mustafa Kavaz 5 yıl, Salih Kahraman 30 ay, Erol Tayfur 15 ay, Şakircan Özselmanoğlu ve Doğuş Erzen 7’şer ay hapis cezası almıştı.