Duygu Alan

Yüksek Mahkeme’nin sağlıkta ikinci iş yasağı konusunda düzenleme yapılması için Sağlık Bakanlığı’na tanıdığı 6 aylık geçiş süreci doldu. Kamuda çalışan hekimler artık özelde muayenehanelerinde hasta bakamıyor.

Bakanlığın, Döner Sermaye Yasası yürürlüğe girene kadar kullanılmak üzere hazırladığı Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü ise henüz uygulanmaya başlamadı.

Başhekimliğe başvuru

Tüzük gereği öğleden sonra da hasta bakmak isteyen kamu hekimleri bağlı bulundukları hastanelerin başhekimliklerine dilekçe vermeye başladı. Başhekimlikler, değerlendirmelerini yaptıktan sonra hangi doktorların öğleden sonra hastanede randevulu ve ücretli hasta bakacağına karar verecek. Öğleden sonra hastanede hasta bakmasına olanak tanınamayacak hekimler ise Sağlık Bakanlığı’na bildirilecek. Bakanlık, sözkonusu hekimlerin öğleden sonra hizmet verebileceği özel sağlık kuruluşlarını belirleyecek.

Dilekçeler verilmeye başladı

Havadis’e konu ile ilgili açıklamada bulunan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, kamudaki hekimlerin özel hasta bakma hakları ile ilgili dün itibari ile hekimlerden dilekçe kabul etmeye başladığını belirtti.

Dizdarlı, Başhekimliğe yapılan dilekçelerin hafta sonu hastane yönetimi tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Başhekim Dizdarlı, “Müracaatları ve nasıl bir uygulama yapacağımızı hafta sonu değerlendireceğiz. Diyelim ki aynı branşta 8 doktor hastanede özel hasta bakma hakkını kullanılmak istendi. Fiziki koşullar nedeniyle, 3’üne hastanede özel hasta bakma hakkını kullandıracağım 5’ini bakanlığa yönlendireceğim” dedi.

Arifoğlu: Hastalar ortada kaldı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, kamuda görevli hekimlerin dün itibari ile kliniklerini hizmete kapattıklarını kaydederek, dün öğleden sonra hastaların hekimlerine ulaşamayarak mağdur olduklarını belirtti.

“Hastalar ortada kaldı” diyen Dr. Arifoğlu, “Kamuda görevli hekimler dün kliniklerinde, muayenehanelerinde hizmet vermedi, hastalar, hekimlerine ulaşamadı, ortada kaldı. Poliklinikler boş kaldı, hastalar mağdur oldu. Hastanedeki motivasyon, moral ise sıfır. Hekimler, “komplo” olabileceği endişesi ile  dün telefonlarına bile bakmaktan tedirgindi” diye konuştu.