Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, ülkede bozulan siyasi düzeni değiştirmek adına iktidara talip olduklarını ifade ederek “halkla toplum sözleşmesi imzalayacağız” dedi. Arıklı, anketlerde çıkan sonuçlardan daha fazla oy alacaklarının ifade ederek hedeflerini yüzde 20’ler olduğunu belirtti.

Arıklı, yeni bir parti olduklarını ifade ederek her kesimden oy alma başarısı gösterdiklerini belirtti. Eskiden CTP, UBP ve DP’li olan insanların YDP’ye buluştuğunu kaydeden Arıklı, en fazla katılımın ise Demokrat Parti’den olduğunu belirtti.

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, hedeflerini ve vizyonunu Havadis’e anlattı.

Soru: Yeniden Doğuş Partisi olarak nasıl bir adaylık belirleme süreci geçirdiğiniz? Hangi şartlarda seçime giriyorsunuz?

Arıklı: YDP olarak 2 yıldır sahada. Partiyi her ne kadar bir yıl önce kursak da ondan önce Yeniden Doğuş Hareketi olarak yola çıkmıştık. Köy köy dolaştık. Bir yıllık çalışmanın ardından parti haline geldik. Dolayısıyla biz 2 yıldır sahadaydık. Adaylarımızın da daha önceden kim olabileceği ile ilgili çalışmamız vardı. Seçim haline girince diğer partiler özellikle iktidar partisinin biri dışında aday sıkıntısı yaşandı. Hatta iktidar partisinde cinsiyet kotasını doldurabilmek konusunda sıkıntı yaşandı. Bizde bu sıkıntıların hiçbiri yaşanmadı. Tam tersi bizde bir aday bolluğu vardı. Adayların 18 tanesini konuşarak gönlünü alarak adaylıklarını geri çektirdik. 62 adayı da Parti Meclisi’ne götürerek bir eleme yaptık. 12 adayın bir iki tanesinin kalbi kırıldı. Herkes kendisini bir yerlerde görmek istiyor. Onların da yavaş yavaş gönüllerini alıyoruz. Bizim seçim kanununa göre ön seçim yapmamız gerekiyordu. Bir defaya mahsus tüzüğümüzde bir değişiklik yaparak ön seçimi kaldırdık. Yüksek Seçim Kurulu’ndan da izin alarak tüzük değişikliği yaptık ve adaylarımızı ön seçimle değil de parti meclisinin tespitine bıraktık. Kazasız belasız bir aday belirleme süreci yaşadık diyebilirim. Şu anda 50 tane pırıl pırıl adayımız var. Listemiz oldukça kaliteli bir liste oldu. Listeyi belirlerken toplumun her kesimine hitap edecek adayların olmasına önem gösterdik. Çiftçisi de var ev hanımı da var, akademisyeni de var doktoru da var. Dolayısıyla her kesime hitap edebilecek bir profil oluşturmaya çalıştık. Oldukça da başarılı olduk diyebilirim. Hem kamuoyundan hem de seçmen kitlemizden büyük takdir topladık. Şimdi ayın 12’sindeki propaganda sürecini bekliyoruz. Umarım ki iyi bir seçim süreci yaşarız.

Soru: Yeniden Doğuş Partisi halka ne vadediyor? Hangi noktaları halka anlatmaya çalışacaksınız?

Arıklı: biz bu düzeni top yekun değiştirme niyetindeyiz. Ama biliyoruz ki biz bu düzeni değiştirebilmek için tek başına iktidara gelmek lazım. Anayasayı değiştirebilecek çoğunlukta iş başına gelmek lazım. Halk bize bu imkanı vermez mi bunu bilmiyoruz. Ama halk bize bir koalisyon kurun diye emrederse biz ona göre hazırlıklarımızı da şimdiden yapıyoruz. Tek başımıza seçilme ihtimali hem de bir koalisyona ortak şeklide girebilme ihtimalimizi halk takdir edecek. Biz iktidara tek başına gelmemiz halinde bu kokuşmuş düzeni değiştirmeyi vadediyoruz. Bununla ilgili çok ciddi bir reform paketimiz var. Seçim bildirgemiz hazır. Turizmden tutun ekonomiye ulaşımdan eğitime, sağlıktan tarıma kadar bir çok konuda reform öneriyoruz.

Ama tek başımıza iktidara gelmemiz mümkün değilse bunun dışında ikinci alternatifimiz şudur: Eğer 13’ünde yeri ayarlayabilirsek halka aday tanıtım şöleninde 10-12 maddelik toplumsal sözleşme önereceğiz ve imzalayacağız. Bu 12 maddeyi 3 yıl içerisinde gerçekleştirmezsek, insan hayatına doğrudan dokunan, ekonomiyi rahatlatacak, kendi ayakları üzerinde duracak bir toplum sözleşmesi olacak bu. Bu sözleşmeyi noter huzurunda imzalayacağız. 3 yıl içerisinde bu vaadlerimizi yerine getirmezsek milletvekilliği görevinden istifa edeceğimizi söyleyeceğiz. Tek başına iktidara gelmememiz halinde muhtemel koalisyon ortağımıza diyeceğiz ki biz halkla bir toplum sözleşmesi imzaladık. Biz diğer partiler gibi olmayacağız. Biz vaatlerimizin arkasındayız, bu vaadlerimizi yerine getirmemize fırsat verilmesi halinde koalisyon yapacağız. Aksi takdirde koalisyon yapmayacağız diyeceğiz. Umarım ki halk toplum sözleşmesini kabul edecek. YDP’ye 3 yıllık bir avans verecek. Dönem sonu demiyoruz biz sadece 3 yıl istiyoruz. Kronik problemlerden arınmış bir KKTC sözü veriyoruz. Zannediyorum 8 Ocak’tan sonra ayrı bir KKTC’ye uyanacağız.

Soru: Yeniden Doğuş Partisi “Türkiyelilerin Partisi” olarak lanse edilmeye çalışılıyor. Bu konuda neler söylemek istiyorsunuz? Neden böyle bir algının üzerine oynanıyor?

Arıklı: İnsanlar bizi bir yerlere itmeye çalışıyor. Bir yere oturtmaya çalışıyor. Rakip partilere soruyorum, ilçelerimizde aday profilimize bakın. Toplamda 14 tane kök Kıbrıslı aday var. Diğer siyasi partilerin toplamından daha fazla. Biz nasıl ayırımcılık yapmış oluyoruz. Mesela UBP’ye veya diğer partilere bir tane Türkiye kökenli aday göstermedin diye soru soran var mı? O zaman Kıbrıslıların partisi mi oluyor. vazgeçsinler bu işlerden. Bu KKTC’nin partisiyiz. Kıbrıslıyız Kıbrıslı olmaktan da gurur duyuyoruz. Biz bu ülke ile Katolik nikahı kıydık. Dolayısıyla bizim geri dönüşümüz de imkansızdır. Bu toprakları benimsedik bizimle birlikte yaşamak isteyen herkese gönlümüzde kalbimiz de partimiz de açık. Birileri bizi ısrarla bir yere oturtmaya çalışıyorsa da canları sağolsun. İktidara gelmemiz halinde bütün vatandaşlara eşit şekilde nasıl muamele yapılacağını bir babanın evlatları arasında ayrım yapmasının mümkün olmadığı gibi YDP’nin de iktidar erkini eline geçirdikten sonra bütün vatandaşlara eşit ve adil bir muamele yapacağımızı herkes görecek. Bu ayrımcılık sorusunun cevabı da kendiliğinden ortadan kalkacak. Aday profilimizde ayrımcılık yapmadığımızı bilakis birleştirici bir profil ile bunu herkese gösterdik.

İktidara gelmemiz halinde yapacağımız icraatlarla biz önyargı ile yaklaşanlar, hata yaptıklarını anlayacak. Bunun için zamana ihtiyacımız.

Soru: Gittiğiniz yerlerde böyle bir ön yargı ile karşılaşıyor musunuz? Gittiğiniz ilçelerde ve köylerde halktan nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Arıklı: Hiç öyle bir önyargı ile karşılaşmadım, önyargı bizim entelektüel kesimde vardır. Halk benim yanımda Sunalp Sencer’i görüyor, Bilent Fevzioğlu’nu görüyor, Şeyda Yılmaz’ı görüyor. Dolayısıyla Kıbrıs kökenli adaylarımızın etrafımda bol olduğunu gördükten halen daha hiç kimsenin bu şekilde önyargıya kapıldığını ben görmedim. Entelektüel kesim de bu önyargılarından kurtulamaz.

Soru: Anketler konusunda ne düşünüyorsunuz? YDP’nin bir baraj sorunu olacağını düşünüyor musunuz?

Arıklı: YDP’nin baraj sorunu var. Baraj sorunu şu şekilde var: Biz barajı yüzde 5 değil yüzde 10 olarak görüyoruz. Yüzde 10’un altında bir oy almamız halinde genel başkanlıktan istifa edeceğim. Dolayısıyla bizim için baraj yüzde 5 değil. Kendimize daha yüksek bir çıtayı koyduk. Yüzde 20’lere ulaşacağımızı düşünüyorum. Kıbrıs’taki anketlerin hepsi manipulatif anketlerdir, toplumu yönlendirmeye yönelik anketlerdir. Öyle anketlerle karşılaşıyoruz ki YDP’nin ismi bile anketlerde geçmiyor. Bu anketelere karşı ciddi tepkimizi ilerleyen günlerde göstereceğiz. Bu anketler toplumu yönlendirmeye yönelik anketlerdir. Bu kokuşmuş düzeni devam ettirmek isteyenlerin yaptırmış olduğu anketlerdir. Halk bu anketleri yaptıranlara tokat vuracak.

Soru: Yeniden Doğuş Partisi milletvekili sayısı bağlamında hedefi nedir? Seçimlerin başarılı geçmesi için kaç milletvekiline ulaşmak gerekiyor?

Arıklı: Milyonlarca liralık bir seçim bütçesi ile seçime giren partiler var. Devletten büyük miktarda para alıyorlar, adaylardan büyük miktarda para alıyorlar. İş adamlarından ciddi katkılar alıyorlar. Bizler o paraların KDV’si bile olmayacak paralarla seçime giriyoruz. Dolayısıyla arada büyük bir eşitsizlik var. Buna rağmen diyoruz ki o partilerden çok daha başarılı bir sonuç alacağız. İktidar olacağımız kesin de o iktidarda hükümeti kuran parti olarak mı yer alacağız yoksa hükümetin güçlü ortağı olacağız bunu 7 Ocak’tan sonra hep birlikte göreceğiz. YDP, iktidar olacak bir yapı ile seçimden çıkacak.

Soru: Tabanı hangi kesimlerden kurdunuz. Hangi kesimlerden daha fazla oy almayı bekliyorsunuz?

Arıklı: UBP’den DP’den ve CTP’den bize ciddi şekilde oy kayması olduğunu görüyoruz. Aslan payı tabii ki DP’den ama UBP’den de CTP’den de büyük miktarda bize oy geliyor. Geçen seçimlerde CTP’ye oy veren geniş tabanlı bir Türkiye kökenli bir kesim vardı. Bu seçim onların oyunu biz alacağız gibi görünüyor. Evlerini yuvalarını bulduklarını düşünen insanlar meşalenin altında toplanıyor. Biz ezilenlerin partisiyiz. Bu toplumda iktidar tarafından Türkiye kökenli vatandaşlar ezildiğini ötekileştirildiğini düşünüyorlar dolayısıyla onların da içinde bulunduğu bir parti halini aldık. YDP, Yeni Doğuş Partisi’nin bir devamıdır. O seçimlerde bile Yeni Doğuş Partisi 1985’lerde bile yüzde 8 buçuk oy almıştı. Dolayısıyla şimdi çok daha güçlü bir şekilde Meclis’teki yerini alacak.

Soru: Yeniden Doğuş Partisi’nin Demokrat Parti veya diğer partilerle bir birleşme önerisi geldi mi?

Arıklı: Bizim kapılarımızı bir birleşmeye kapattığımızı çok önceleri açıklamıştık. Kurulduğumuz andan itibaren bu kapılar kapalıydı. Biz seçime yalnız gireceğiz, rüştümüzü ispat edeceğiz ve hükümetin güçlü ortağı olacağız demiştik. UBP, CTP ve DP bu sistemi kuran partilerdir. Ben de uzun süre DP’de siyasi hayatımı sürdürmüş birisiyim. Ancak gördüm ki o siyasi partilerde düzeni değiştirmek mümkün değil. En yetkili organlarında görev yaptım, bir şeyler yapmaya çalıştım ama sürekli düzen tarafından dizayn ediliyorsunuz. O partiler kurulu düzün tarafından dizayn edilen partiler. Bu nedenle kurulu düzene karşı bir icraat yapmak mümkün değil. Bu nedenle hiçbiri ile ittifak yapmayı düşünmedik. Biz bu düzene karşıyız.