Kıbrıs Postası’ndan Ertuğrul Senova’nın haberine göre: Adını, İskandinav mitolojisindeki tanrı Odin’in yönettiği Asgard’dan alan Asgardia uzay ülkesi, “Yeryüzünde bulunan diğer ülkelerin kısıtlamalarından bağımsız, özgür yaşama ortamı” sunmak adına, Rus asıllı Azerbaycan Türkü Igor Ashurbeyli isimli bir iş insanı tarafından, Dünya'nın ilk yapay uydusu Sputnik’in 60’ıncı yıldönümünde, 2017 senesinde kuruldu.

Asgardia’nın, yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 2,8 kg ağırlığındaki uydusu dışında, şuan için herhangi bir toprak parçası yok. Geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilen uyduda, bir bilgisayarınki gibi bir hafıza bulunuyor. Hafızada ise, vatandaşlarının bilgi ve fotoğrafları mevcut.

Haziran ayının son günlerinde, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen ‘lansman benzeri’ bir törenle, Yönetim Kurulu ve Devlet Başkanı’nı belirleyen Asgardia,  Başkan olarak, projenin kurucusu Igor Ashurbeyli’yi seçti. Yönetim Kurulu’nda ise Türk bir vekili mevcut.

Dünya’daki mevcut düzenin eşit olmadığını savunan proje kurucusu Ashurbeyli, Asgardia’yı sadece Dünya’da değil, “Uzayda barış” ilkesiyle kurduğunu söylüyor.

                 

Devlet Başkanı Ashurbeyli, vatandaş olacakların Dünya'daki ülke vatandaşlıklarından çıkmalarına gerek olmadığını ifade ediyor.

Ülke, 276,491’lik popülasyonuyla, Dünya’nın en yüksek nüfuslu 171’inci ülkesi. 200’ün üzerinde ülkeden vatandaşa sahip olan Asgardia’ya, vatandaşlık için en çok başvuru Çin’den gelmiş durumda. En çok vatandaşını ABD’den sağlayan uzay ülkesinde, ikinci sırayı Türkiye tutuyor.

Asgardia’ya vatandaşlık başvurusunda bulunmak, sosyal medya hesabı açmak kadar kolay. İnternet sitesi üzerinden yapılan başvuruda, isim, soyisim, doğum tarihi ve e-mail adresinizin olması yeterli.

Yapılan son açıklamalarda, Asgardia’nın yakın süreçte vatandaşlarını IQ testine tabi tutarak seçmeyi planladığı ifade ediliyor.

                 

Akdoğan’da bile vatandaşı var

Asgardia’nın bölünmüş Kıbrıs adasından ise, Kuzey’den 84, Güney’den de 93 olmak üzere, toplamda 177 vatandaşı bulunuyor. Kıbrıs, ülkelere oranla vatandaş sayısında 86’ıncı sırada.

Kuzey Kıbrıs’ta, Akdoğan’dan dahi 1 adet vatandaşa sahip olan Asgardia için en çok başvurunun yapıldığı bölge 25 kişiyle Girne. Girne’yi 22 vatandaşla Mağusa takip ederken, Lefkoşa’da ise sadece 2 vatandaşı mevcut. Güney Kıbrıs’ta, en çok vatandaşlık başvurusu yapılan bölge de Limasol.

Kıbrıs’tan Asgardia için vatandaşlık başvurusunda bulunup kabul gören 177 kişiden yüzde 81’i erkek. Vatandaşlardan yalnızca yüzde 18’lik bölümünü kadınlar oluşturuyor.

Asgardia, Birleşmiş Milletler’e (BM) üye bir ülke olmaya çalışıyor. Bunun için gerekli dört şarttan üçünü elde etmiş durumda. Elde ettiği bu üç şart; bir toprak parçası, vatandaş ve parlamento.Geriye kalan son şart ise, BM üyesi ülkeler tarafından tanınmak.