Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar başkanlığında toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bugün saat 10.00 sıralarında başlayan toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Komisyon Başkanı ve İsmet Lisaniler, en çok üyeye sahip işçi sendikası olarak Hür-İş, en fazla işvereni temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, devleti temsilen ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Örgütü temsilcileri hazır bulundu.

Komisyon, 5 devlet, 5 işveren ve 5 de işçi tarafı temsilcisi olmak üzere 15 üyeden oluşuyor.

Toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ile K.T. İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu birer konuşma yaptı.

GÜRPINAR

Gürpınar, 2015 yılının asgari ücretini belirlemek için ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek,  şu an uygulanan 1675 TL’lik asgari ücretin Kasım 2014’ten bu yana yürürlükte olduğunu anımsattı.

Kasım ayından bu yana DPÖ’nün hazırlayıp ilan ettiği hayat pahalılığının seyrine bakıldığından 2014 yılının son iki ayı ve 2015’in ilk iki ayında negatif seyrettiğini ifade eden Gürpınar, sonraki aylarda ise özellikle dövizdeki artış ve girdilerin yükselişinin tesiriyle hayat pahalılığında artı seyir izlendiğini söyledi.

Senenin ortasına gelindiğini ve kamu görevlileri, kamu emeklileri ve sigorta emeklilerinin de haziran sonu itibarıyla oluşacak hayat pahalılığının maaşlarına yansımasının gündeme geleceğini belirten Gürpınar, bütün bunları değerlendirerek asgari ücretin de günün koşullarına göre yeniden belirlenmesi gerektiğini düşüncesiyle komisyonu toplantıya çağırdıklarını anlattı.

Tarafların düşünce ve görüşlerini ortaya koyacaklarına işaret eden Gürpınar, toplantıda bugün bir sonuca ulaşılamaması halinde görüşmelerin devam edeceğini kaydetti.

Genel yaklaşımlarının oluşan hayat pahalılığının dikkate alınarak asgari ücrette günün koşullarına uygun bir belirleme yapılması olduğuna işaret eden Gürpınar, bunun yanı sıra Asgari Ücretler Yasası’nda da bir değişiklik çalışmaları bulunduğunu anımsattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Danışma Meclisi’nde ilk kez görüşmeye açıldığını, tarafların görüşlerini ilettiklerini anlatan Gürpınar, bundan sonraki süreçte yasa tasarısı hakkındaki görüşlerin olgunlaşmaya çalışılacağını kaydetti.

Konuyu aceleye getirmek istemediklerini, konu hakkında mümkün olduğu oranda geniş bir mutabakatın sağlanmasını arzuladıklarını dile getiren Gürpınar, daha epeyce tartışma süreci yaşanacağını söyledi.

Yasanın geçmesini bekleyemeyeceklerini, dolayısıyla mevcut yasa ve prosedür çerçevesinde asgari ücretin belirlenmesi ihtiyacı olduğunu belirten Gürpınar, bugünkü toplantıdan olumlu sonuç çıkmasını temenni etti.

LATİFOĞLU

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu da,  kasım ayında 2014 yılı asgari ücreti belirlenirken Bakan Gürpınar’ın hem kendilerine, hem de kamuoyuna ocak ayı içerisinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya çağıracağı yönünde söz verdiğini kaydetti.

Hayat pahalılığının negatif seyri nedeniyle bu toplantıların yapılmadığını belirten Latifoğlu, Bakan Gürpınar’ı eleştirerek, en azından konun müzakere edilebileceğini kaydetti.

Asgari ücret toplantılarına katılırken DPÖ’nün geçim indeksi rakamının açıklanması gerektiğini söylediklerini, yasanın da bunu emrettiğini söyleyen Latifoğlu, Gürpınar’ın yaptığı konuşmada yalnız hayat pahalılığının dikkate alınması gerektiği düşüncesini ifade ettiğini, bunun üzücü olduğunu belirtti.

Ülkede var olan asgari ücrete sadece hayat pahalılığını ilave edilmesinin doğru olmayacağını, çünkü bu ilave edildiğinde asgari ücretin bin 700 TL civarlarında olacağına dikkat çeken Latifoğlu, ülkede her şeyin dövize endekslendiği bir dönemde, asgari ücretin, dolar karşılığının verilmeye çalışılması gerektiğini, bunun da iki bin TL civarlarına tekamül ettiğine işaret etti.

Aslolanın geçim indeksi rakamının açıklanması olduğunu yineleyen Latifoğlu, “İnşallah bir sonraki toplantıda bu verilerle görüşmek mümkün olur” dedi.

Çalışanların ücretlerinin iyileşmesini beklediğini vurgulayan Yakup Latifoğlu, alım gücündeki kaybın büyük olduğunu, bunu yerine koymak için çalışma yapılması gerektiğini ve tarafların ortak bir noktada buluşabilmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

AROĞLU

K.T.İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu da, toplantı çağrısının bakanlık tarafından yapıldığını, ancak ellerine herhangi bir verinin ulaşmadığını söyledi.

İşverenler sendikası olarak bugüne kadar hep sorumluluk hissederek davrandıklarını ifade eden Aroğlu, mümkün olduğu kadar uzlaşıcı ve ekonomiyi dikkate alıp, şartları ortaya koyduklarını, makul üzerinde anlaşmaya yönlendirerek bir sonuca varmaya çalıştıklarını kaydetti.

Arzularının ülkedeki refahın artması olduğunu vurgulayan Aroğlu, rakamların suni olarak artmasının ülkeye bir şey kazandırmayacağını, getirisi olduğu kadar götürüsünün de fazla olacağını belirtti.

Bugüne kadar bütün hükümetlerin özel sektörün önünü açacağını ifade ettiğini, ancak bu güne kadar hiçbir adım atılmadığını söyleyen Aroğlu, ülkede iş hayatının çok zor şartlar altında yürütülmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Ülkede yürümeyen bir çok mekanizma bulunduğuna işaret eden Aroğlu, bu ülkede bir refah olacaksa devletin gerçek anlamda özel sektörü sıkmayan, önünü açan adımlar atmasını beklediklerini kaydetti.

Ülkede sadece devlete hizmet eden bir hukuk sistemi olduğunu savunan Aroğlu, hukukun herkes için çalışmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Her konuda olumlu adım atmaya, devlete yardımcı olmaya ve ülkede refahın artmasına katkı koymaya hazır olduklarını ifade eden Aroğlu, “Çalışanlarımız bizim rakibimiz değil, ailemizin bir parçasıdır. Onların ailelerinin durumunu biliyoruz ve her zaman katkı koymaya çalışıyoruz” dedi.

Toplantıdan bir uzlaşı çıkmasını temenni ettiklerini ifade eden Aroğlu, rakamlar ellerinde olsaydı bunun daha kolay olacağını belirtti.

Konuşmalar sonrasında yeniden söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, asgari ücreti tespit ederken hayat pahalılığını dikkate alacaklarını söylediğini, ancak tek başına hayat pahalılığını otomatik olarak yansıtacaklarını söylemek istemediklerini vurguladı.

Büyümenin de dikkate alınacağını, hayat pahalılığının 6 aylık döneminin de göz önünde bulundurulacağını belirten Gürpınar, çalışanları rahat ettirecek bir sonuç elde etmek istediklerini sözlerine ekledi.