Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'ın haberine göre, KAYAD, Orman Dairesi’nin ‘erkek’ işçi kriterini ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen’ bir davranış olarak değerlendirdi…

Atlı: “Orman Dairesi’nin münhali toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor”

KAYAD Proje Koordinatörü Avukat Mine Atlı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin dünyada ve KKTC’de birçok örneğine rastlandığını belirterek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen algının en önemli unsurlarından birisinin toplum içerisinde belirlenen toplumsal cinsiyet rolleri olduğuna dikkat çekti.

Orman Dairesi’nin yaptığı münhal duyurusunda ‘erkek’ işçi kriteri koymasını toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen bir uygulama olarak değerlendiren Atlı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen davranışlardan kaçınılması gerektiğine vurgu yaparak, “Kadının yapamayacağı iş yoktur” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi’nin mevsimlik işçi statüsünde kule gözcüsü, ağır araç operatörü ve yangın işçisi alanlarında yaptığı münhal duyurunda, ‘erkek’ işçilerin tercih edileceği kriterlerin başında yer alırken, Kadından Yaşama Destek Derneği Proje Koordinatörü Mine Atlı söz konusu kriteri “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen bir davranış” olarak değerlendirdi.

“Kişinin yapmak istediği işe veya ne olmak istediğine karar verme hakkı vardır”

KAYAD Proje Koordinatörü Avukat Mine Atlı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin dünyada ve KKTC’de birçok örneğine rastlandığını belirterek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen algının en önemli unsurlarından birisinin toplum içerisinde belirlenen toplumsal cinsiyet rolleri olduğuna dikkat çekti. Toplumda, toplumsal cinsiyet rollerinin körüklenmesi durumunda cinsiyet eşitsizliğine varmanın mümkün olabileceğini belirten Atlı, “Doğduğumuz andan itibaren biyolojik cinsiyetimiz ne olursa olsun kişinin yapmak istediği işe veya ne olmak istediğine karar verme hakkı vardır” dedi.

“Kadının yapamayacağı iş yoktur”

Gelişmiş toplumların cinsiyet eşitliği bakımından daha başarılı noktalarda olduğuna değinen Atlı, gelişmiş bir toplum hedeflenmesi durumunda cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, toplumda cinsiyet eşitsizliğini körükleyen algılardan uzak durulması gerektiğini kaydetti. Orman Dairesi’nin yaptığı münhal duyurusunda ‘erkek’ işçi kriteri koymasının toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen bir uygulama olarak değerlendiren Atlı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen davranışlardan kaçınılması gerektiğine vurgu yaparak, “Kadının yapamayacağı iş yoktur” dedi.