Eski Başbakanlardan Hakkı Atun, Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'e yaptığı özel açıklamasında son dönemde mecliste olan kavgaları değerlendirirken, Meclis iç Tüzüğü’ne göre meclis içerisinde ağırbaşlılığını kaybeden birinin anında dışarı çıkarılması ve bu ciddiyetin hiçbir zaman kaybedilmemesi gerektiğini savunarak, bu bağlamda Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’a da Meclis İç Tüzüğü’nü iyi okuyup öğrenmesi tavsiyesinde bulundu.

“Bir kaşık suda fırtına oluşturuyoruz”

Eski Başbakanlardan Hakkı Atun, gazetemize yaptığı özel açıklamasında son dönemde mecliste olan kavgaları değerlendirirken, “Bir kaşık suda fırtına oluşturuyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in yaptığı ‘İmamın ordusuna karşı da yenilmeyeceğiz’ ifadelerini içeren konuşmasının son derece acemice olduğunu ifade eden Hakkı Atun, bir politikacının bir kelimeyi mecliste veya basına söylerken 10 kez düşünmesi gerektiğini, aksi takdirde tamiri zor durumlarla karşı karşıya gelineceğinin altını çizdi. Özyiğit’in söylediği lafın bütün Kıbrıs Türk halkını zan altında bıraktığını söyleyen Atun, Özyiğit’in böyle bir hakkının bulunmadığını ve bahse konu şahsın değerlendirmesini son derece yanlış bulduğunu dile getirdi.

“Milli Eğitim Bakanı Angolemli olmalıydı”

Politikada ‘Bir kediyi yüzmek için yüz çeşit yöntem var’ ifadesini doğru kullanmanın önemine değinen Hakkı Atun, dolayısıyla böylesine acemice lafların hem meclisi hem de bütün halkı Türkiye’yi yönetenlere karşı zor durumda bıraktığını ve bunun nasıl düzeltileceğinin merak konusu olduğunu ifade etti. Bu gibi durumların herkesi yaralayan durumlar olduğunu ve düzeltilme hususunda da her bireye görevlerin düştüğünü belirten Hakkı Atun, mecliste en yaşlı ve öğretmen kökenli kişinin Hüseyin Angolemli olduğunu ve şahsi fikrine göre Angolemli’nin Milli Eğitim Bakanı olması, Özyiğit’in de partisinin başında biraz daha durarak partisini toparlaması gerektiğini savunurken, “Haddimi aşarak söylüyorum belki ama, Angolemli’yi bu yaşı ile aramızda en uzun zaman politika yapmış, Derviş Eroğlu’nun da rekorunu kırmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

“Meclis Başkanına çok görev düşüyor”

Meclisin süratle aklını başına toplayarak toplumun güveninin kazanılması gerekliliğine değinen Eski Başbakanlardan Hakkı Atun, politikanın zemin kaybetmesinden dolayı seçime gidildiğini, dolayısıyla daha başlamadan suların tekrardan ısınmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Tufan Erhürman’ın durumu düzeltmeye çalıştığını ancak yeterli olamadığını belirten Hakkı Atun, “Ağırbaşlı ve soğukkanlı bir şekilde özellikle siyasi partiler birbirlerine saygılı davranmak zorundadır; bu bağlamda Meclis Başkanına çok görev düşüyor” dedi. Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’a Meclis iç Tüzüğü’nü bir an önce okuyup hakim olması yönünde tavsiyelerinin bulunduğunu belirten Hakkı Atun, Hukuk Danışmanları ve Genel Sekreterlerinin de yanından ayrılmaması gerekliliğini savundu.

“Ağırbaşlılığını kaybeden meclisten çıkarılmalı”

Mecliste ilk gün yapılan hataların olduğunu kaydeden Hakkı Atun, hakaret içerikli konuşmalar, birbirine bir şey atma gibi durumların meclis içerisinde kesinlikle olmaması gereken durumlar kapsamında bulunduğunu dile getirirken, bu gibi davranışlar sergileyen insanların Meclis iç Tüzüğü’ne göre meclis içerisinden dışarı çıkarılması gerektiğini aktardı.

Avrupa Parlamentosu’nda bir Rum, Yunan milletvekili Türkiye’ye ağır bir laf söylediğinde Meclis Başkanının o şahsı dışarı çıkardığını anımsatan Hakkı Atun, KKTC’de de idare amirlerinin bulunduğunu ve Meclis iç Tüzüğü’nün de öngördüğü üzere işin ciddiyetini, ağırbaşlılığını muhafaza etme amacıyla bu gibi durumlarda hassas olunması ve ağırbaşlılığını kaybeden şahısların meclisten çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Başkanın bu bağlamda ani refleks ile karar verebilmesi gerektiğini belirten Atun, meclis içerisinde çirkin bir lafın geri aldırtılması ve kayıtlardan sildirilmesinin şart olduğunu kaydederken, meclisi yönetmenin de çok hassas hale geldiğini dile getirdi.

“Özyiğit’in ağzından çıkanı kulağı duymalı”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in ‘İmamın ordusu’ diye kastettiği kişinin TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk ordusu değil, ‘terör örgütü FETÖ’ olduğunu söylemesini değerlendiren Hakkı Atun, bu durumun inandırıcılığının derecesini sorgulayarak, “FETÖ ile bizim ilgimiz yok. Onunla Erdoğan hükümeti ve Ak Parti yönetimi aylardır uğraşıyor. Dolayısıyla bu geçmişte kalmış bir olaydır, ona atıfta bulunduğunu söylemek bana pek inandırıcı gelmiyor.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda Özyiğit’in ağzından çıkan lafı kulağının duyması gerektiğini dile getiren Eski Başbakanlardan Hakkı Atun, bir bakan olarak herkese örnek olmasının ve söyleyeceklerini tartarak söylemesinin şart olduğunun altını çizdi.