Rahme Çiftçioğlu

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın 91 milyon 742 bin 200 TL’lik bütçesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

UBP milletvekili Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı üzerine söz alarak, yaklaşık 7 yıl Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yaptığını anlattı, UBP-DP hükümeti döneminde bu alandaki icraatları aktardı.

Atun, esnaf ve kobi destek politikası, bu politikanın kurumsallaşması, yenilenebilir enerji, bunun uygulamaya girmesi konularında önemli adımlar attıklarını anlattı.

KOBİGEM’in bağımız şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Atun, bu merkezin yenilikçi bir çizgide olduğunu anlatarak, kendi dönemlerinde açılan programları aktardı.

“KOBİLER KURUMSALLAŞMALI, KÜMELEME ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLMELİ”

Kobilerin kurumsallaşması gerektiğini de belirten Atun, kümeleme çalışmalarına da önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sunat Atun, önümüzdeki 3 yıllık dönemde kümelenme olarak adlandırılan, inovatif gelişmeye önem verilmesi tavsiyesinde bulundu.

Devletin kaynaklarının bireylere daha kolay ulaşabilmesine önem verdiklerini de aktaran Atun, Kalkınma Bankası’nın kaynaklarından faydalanılabilmesi için yapılan düzenlemeye değindi.

Atun, programların, kaynak kullanımı için süratle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

İhracat ve ithalat konusunda da açıklamalarda bulunan Atun, gerekli teşviklerin verilmesi, sanayiye bakanlık olarak liderlik edilmesi, yeni pazarlara girilmesi, mevcut pazarların geliştirilmesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı çatısı altındaki Rekabet Kurulu’nun bağımsız olduğunu, bakanlığı döneminde bu yapıya hiç müdahalede bulunmadığını belirten Atun, “Rekabet Kurulu’nun bağımsız, özerk olmasına önem veriyoruz. Burası istihdamla güçlendirilmeli” dedi.

ATUN, HÜKÜMETE EKONOMİK PROGRAMA YAKLAŞIMINI SORDU

Enerji konusunda da açıklamalarda bulunan Atun, Türkiye ile imzaladıkları “Enerji İşbirliği” protokolüne değinerek, protokolle, kablo ile elektrik getirilmesi projesi, denizlerdeki doğal gaz işbirliğini gündeme taşıdıklarını anlattı.

Atun, mevcut hükümetin ekonomik programa yaklaşımının bilinmesine muhtaç olunduğunu söyleyerek, “Sayın Başbakan ‘2016-2018 programını benimsedik imzalayacağız’ ya da ‘benimsemedik imzalamayacağız’ demedi. Bu konudaki sorumuzun uzun süren Başbakanlık bütçe görüşmesinde gözden kaçtığını temenni ediyorum. Bu konu aydınlatılmalı. Cevap bekliyoruz” dedi.