Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Her gün bir yenisi ile karşılaşılan paket servisi yapan motor sürücülerinin karıştığı trafik kazalarının bir türlü önü alınamıyor. Eğitimsiz bir şekilde sözlü yüzeysel verilen öğrenci ehliyetleri ile hemen ertesi gün trafiğe çıkabilen paketçiler, hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını riske atıyor. 

"Bir günde sözlü öğrenci ehliyeti alıp, yola çıkıyorlar"

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, konu ile ilgili Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada KKTC’de paketçilik yapabilmek için sözlü bir şekilde yüzeysel öğrenci motosiklet ehliyeti alınmasının yeterli olduğuna vurgu yaparak, eğitimsizliğin getirdiği ciddi bir sorun ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. 

"Pratik uygulamaları yok"

Ülkeye ağırlıklı olarak restoranlara paketçilik adı altında çalışmaya gelenlerin sözlü basit bir sınavla öğrenci motosiklet ehliyeti alarak ertesi gün ülke trafiğine rahatlıkla çıkabildiğinin altını çizen Avcı, “Pratik uygulama ve yeterli eğitim almadan, sadece sözlü sınav ile ehliyet aldıklarından dolayı yollarda güvenli sürüş yapıyorlar demek zor” dedi. 

"Trafik sistemine yabancılık ciddi sorun"

Bir diğer önemli sorunun KKTC’ye çalışma izni ile gelenlerin ülke trafiğine yabancı olması olduğunu da vurgulayan Avcı, bulundukları ülkelerdeki trafik sistemi ile KKTC’deki trafik sistemi arasındaki uyumsuzluğun da trafikteki tehlikeyi ikiye katladığını dile getirdi.  

"Hızlı olunma şartı, kuralsızlığı getiriyor" 

Özellikle restoranların paket servislerindeki anlayışın siparişlerin müşterilere en hızlı şekilde ulaştırılması olgusunun da trafikte doğabilecek olan sorunlara etken olduğuna dikkat çeken Avcı, “Paket servislerin hızlı ve acele bir şekilde müşteriye ulaştırılması isteniyor” diyerek, bunun da beraberinde motosiklet üstündeki kişilerin hızlı olmak adına kuralları hiçe sayarak hareket etmesini getirdiğini sözlerine ekledi. 

"Hızlı sürme, kuralsız araç sollama, dikkatsiz davranma ölümcül sonuçlar doğuruyor"

Motosiklet kullanımındaki rahatlığın da bir başka nedenlerden biri olduğuna dikkat çeken Avcı, araçların arasından gelişigüzel geçme, hızlı sürme, araçların hem sağından hem solundan kuralsız geçme ve dikkatsiz davranma gibi etkenlerin de trafikte başka canların hayatını hiçe saymaya çanak tuttuğunu vurguladı.  

"Kask takılmıyor" 

Paket servisi yapan motor sürücülerinin bir diğer ölümcül hatalarından birinin de kask takmadan hareket etmesi olduğunu dile getiren Avcı, KKTC’de ciddi anlamda ehliyet verme sistemi ve ülke trafiği pratiğinin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.