Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, trafik kazalarında yaşanan ölümlerin esas sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi.

“Niyet ve kararlılık gerekli”

 Mehmet Avcı, Trafik kazalarının önlenmesi için önce otoritenin yani hükümetin niyet ve kararlılığını göstermesi gerektiğini vurgulayarak, “Bugüne kadar bu niyet ve kararlılık belli dönemlerde kendini gösterdi, belli dönemlerde de yok oldu. Bu ülkede niyet ve kararlılığın gösterilmemesinin sebebi siyasetin paydaşlara göre yönlendirilmesidir. Yani bu işten  kar edenlere, kazanç sağlayanlara yönelik kararlar alınmaktadır” şeklinde konuştu.

“Geri kalmış bir ülke örneği gösteriyoruz”

Trafikte uluslararası kuralların varlığına dikkat çeken Avcı, “Uluslararası kurallar uygulanacağına kendi kurallarımızı kendimiz yaratıyoruz, düzenlemeleri yapmıyoruz ve geri kalmış bir ülke örneği gösteriyoruz. Hâlbuki bütün yapılması gerekenler ortadadır ve bu yapılması gerekenleri anlamak için yurtdışından birini, getirip sormaya da gerek yoktur. Bugün ehliyet sistemlerindeki hataları ve sahte ehliyet verildiğini kamuoyu bilmekte, basında yer almaktadır, ama hükümette her gün ehliyet vermeye devam etmektedir” dedi.

“Yolları onarma belediyelerin görevidir”

Trafikteki otobüs ve kamyonların muayeneleri ile denetimlerinin doğru dürüst yapılmadığına işaret eden Avcı, “Bunun yanında yollardaki eksiklikleri tamamlamak devletin ve belediyelerin görevidir. Belediyelerin çöp toplama görevi olduğu gibi, yolları yapma ve onarma, eksiklikleri tamamlamak da görevleri içerisindedir. Belediye vatandaştan vergilerini alıyorsa bunları da yapmak zorundadır” diye konuştu.

“Ülkeyi geri götürmek için elimizden geleni yapıyoruz”

Türkiye Cumhuriyeti’nin yollar için para ayırdığını, projeye katkı verdiğini ama maalesef ortaya proje konulmadığını belirten Avcı, “Biz bu ülkeyi geri götürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunların yanında trafikte kaybettiğimiz canlar için kimse sorumlu olmuyor, kazayı yapan sürücü hapse atılıyor, yolu yapmayan, ehliyeti doğru dürüst vermeyen, sürücünün sağlık kontrolünü doğru dürüst yapmayanlarda bu kazalardan sorumludur. Örneğin, bugün 85 yaşındaki bir adam sağlık kontrolünden geçmeden araba sürebilmektedir ki bunun örneği de Gönyeli Çemberinde yaşanmıştır, 85 yaşındaki bir adam direğe çarparak hayatını kaybetmişti. İnsanlar trafikte ölüyorsa bu ölümler hükümetlerin ve bakanların yeterli çalışmayı yapmamasından ve tedbirleri almamasından kaynaklanmaktadır” dedi.

“Tek sorumlu sürücü değildir”

Trafik kazalarında sadece mahkemede şoförü yargılamakla sorunun çözülmediğine dikkat çeken Avcı, “Altyapıdaki eksiklikler çok kez mahkemede gündeme gelmekte ama sorumlular mahkemeye çağrılmamaktadır. Artık mahkemelerde altyapıdan sorumlu olanlarda davalara çağrılmalı ve cezalandırılmalıdır. Görevini eksik yapan, örneğin gece şehir içinde aydınlatma lambaları yanmıyorsa, bunu yapması gerekenlerin neden yapmadığı izah edilmek zorundadır” şeklinde konuştu.

“Hükümet polisin denetimlerini de zayıflattı”

Trafikte denetimlere de değinen Avcı, “Hükümet polisin denetimlerini de zayıflattı. Polis sayısını azaltarak ve yeni polis almayarak teşkilatı güçsüzleştirdiler. Devletin gözü bugün yollarda bulunmamakta, isteyen ehliyetsiz, alkollü, kasksız yollarda seyrediyor ve tehlikeli, süratli sürüşler gerçekleştirilmektedir. Kısacası artık kimse devletten korkmuyor. Geçtiğimiz günlerde Motoru ehliyetsiz kullanan biri ile ehliyetsiz araç kullanan biri kaza yaptı, çünkü devletten korkuları yoktu ve denetimlerin yapılmadığını biliyorlardı” diye konuştu.