Yeni Bakış gazetesinden Özlem Çimendal'ın haberine göre; son günlerde art arda yaşanan ölümlü trafik kazaları KKTC’de güvenli trafik sisteminin varlığını tekrar sorgulanır duruma geldi. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı KKTC trafiğinin mevcut durumu içinde yaşanan ölümlü trafik kazalarının azaltılmasının ya da önlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
 
“Hükümette niyet ve kararlılık yok”

Sürücülerin farkındalıklarının artması ve daha dikkatli araç kullanmalarının da yeterli olmadığına vurgu yapan Avcı, “Hükümetlerin niyet ve kararlılığı hala yok. Kazaların olmaması için dünyanın yaptığı yol düzenlemeleri, kampanyaları ve cezalarını ülkemizde de uygulamalı. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok” dedi.
 
“Yollarımız denetim altında değil”

KKTC’de anayolların sürekli devriye sistemi ile kontrol edilmediğini savunan Avcı, “Yollarımız denetim altında değil. Dolayısı ile sürücüler istedikleri gibi davranma hakkını kendilerinde görüyorlar” şeklinde konuştu.
 
“Artan nüfusla birlikte trafikte yoğunlaşıyor”

90 binden fazla öğrencinin bulunduğu ülkemizde Eylül ayı itibarı ile trafikte daha da yoğunluk oluştuğuna da dikkat çeken Avcı, “Ülkeye ithal edilen işçi gücü ve öğrencilerin gelmesi ile birlikte ülkede olduğu gibi trafikte de bir yoğunluk söz konusu olacaktır. Yazın bu nüfus azalırken kışın ise nüfusta yaşanan patlama ile birlikte trafikte de yoğunluk yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
“Ölümlü kazalardan sonra hiçbir ilgili daire bugüne kadar açıklama yapmadı”

Hükümetin artan nüfusun trafikteki yoğunluğu için önlem almada herhangi bir önlem ya da düzenek yeteneği olmadığının altını çizen Avcı, “Trafik Dairesi’nin önlemler noktasında ne bir adım attığını ne de bir açıklama yaptığını görüyoruz. Bugüne kadar yaşanan hangi ölümlü trafik kazasından sonra ilgili daireler çıkıp açıklama yaptı? Hiçbiri. Maalesef ilgili daire kazaları üzerine almadığı sürece, sorumluluk hissetmediği sürece, eğitimdeki eksikliği, yollardaki eksikliği, denetimdeki eksikliği gündeme getirip, hükümet düzeyinde önlem alınması talebinde bulunulmadığı sürece bu kazalar devam edecektir. Bunun Türkçesi bu” dedi.
 
“KKTC trafiği Allah’a emanet”

KKTC trafiğinin Allah’a emanet olduğunu söyleyen Avcı, “Bir yayaya motosiklet çarparak ölümüne neden olabiliyor, ya da bir üniversitede otobüs öğrenciye çarpabiliyor. Güvensiz yollarda olduğumuz kesin, Yol kalitesi, sürücü kalitesi, eğitim kalitesi tartışılır bir durumdayız” dedi.
 
“Hükümet sürekli önlem almaktan kaçıyor”

Hükümete de eleştirilerde bulunan Avcı, hükümetin önlem almaktan kaçındığını vurgulayarak, ortada ciddi niyet olmadığını ifade etti. Avcı, “Devriye artırmak için polis alınması için neden ön plana alınmıyor, şoför okulları eğitimleri neden düzenlenmiyor, sınavlar neden dünya standartlarına getirilmiyor, neden yollarda önlem almak için gerekli adımlar atılmıyor?” diye sordu.