Özlem Çimendal

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, toplumda uyuşturucu tesiri altında araç kullanarak trafik terörü estiren sürücüler için önlem alınması için yıllardır çaba sarf ettiklerini ancak yetkililerin böylesi ciddi bir konuya duyarsız kaldıklarını kaydetti.  Avcı, dernek olarak 10 yıl önceden bugün yaşanacakların ön görüsünde bulunduklarının altını çizdi.
 
“CİHAZ ALINDI AMA HALA POLİSİN EKİPMANI VE YASAL ALTYAPI YOK”

Hükümetler düzeyinde çeşitli çalışmalarının olduğunu ve Sibel Siber hükümeti döneminde trafikte uyuşturucu kontrolü için cihaz alındığını anlatan Avcı, “Bugüne kadar hala bu konuda yasal düzenleme yapılmadığı gibi polisin kullanacağı cihazlar alınmadı. Bu noktada Ulaştırma Bakanlığı’na büyük görev düşüyor” ifadelerini kullandı.


 
GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLANTILAR İLERİYE GÖTÜRÜLMÜYOR

İki ay önce Ulaştırma Bakanlığı müsteşarlığı başkanlığında Narkotik, Trafik polisi, hukukçuların ve kendisinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Avcı, “Bir toplantı gerçekleştirdik ancak bu da ileri görülmedi” dedi.  
 
“UYUŞTURUCU İÇİP ARAÇ KULLANIYOR, HATTA SÜRERKEN DE İÇİYORLAR”

KKTC’deki uyuşturucu artışının korkutucu boyuta ulaştığının kamuoyunda da sık sık gündeme geldiğini hatırlatan Avcı, “Her gün bir yenisi ile basında karşılaştığımız olaylar, mahkemeler bizim bu konudaki ispatımızdır. Yetkililer sanmasınlar ki insanlar sadece bu maddeleri evlerinde oturarak içiyorlar. İçip içip araç kullanıyor hatta sürerken de içiyorlar. Bunu geçen günkü trafik kazasında açık şekilde gördük” şeklinde konuştu.
 
“HÜKÜMET, TRAFİKTE BAŞKALARININ HAYATINA SON VERENLER KADAR SUÇLU”

Hükümetin trafikte uyuşturucu denetimini hayata geçirmediği sürece, madde kullanarak direksiyon başına geçip başkalarının hayatlarına son veren sürücüler kadar suçlu olduğunun altını çizen Avcı, “Hükümet bu önlemi almadığı sürece, uyuşturucu alıp insan öldürenlerin suçu kadar suçludurlar” ifadelerini kullandı.
 
“DEVLETİN GÖREVİ SUÇUN İŞLENİŞİNİ SEYREDEREK, KİŞİLERİ İPE GÖNDERMEK DEĞİL”

Hükümetlerin görevlerinin işlenen suçları caydırma noktasında önemli olduğuna vurgu yapan Avcı, “Devletin görevi suçun işlenişini seyrederek, kişileri ipe göndermek değildir. Dolayısıyla sürücülerde uyuşturucu tespitinin yasal zeminini hükümetin düzenlemesi gerekmektedir. Bunu geciktirdikleri her gün trafikteki uyuşturucu suçuna ortak oluyorlar demektir” ifadelerini kullandı.


 
“ALKOLDEN YAKALANMAK KOLAY, UYUŞTURUCUDAN YAKALANMAK ZOR ALGISI”

Sürücülerde alkol alındığında yakalanmanın kolay, ancak uyuşturucu alındığında yakalanmanın zor olduğu algısının yerleşmesi tehlikesine de dikkat çeken Avcı, “Sürücüler bunları bildikleri sürece, bunu yapmaya devam edecekler. Artarak da bu sorunlarla karşılaşmaktan kurtulamayacağız” diye konuştu.
 
“KAZA SONRASI ARAÇLARDAN UYUŞTURUCU FIŞKIRIYOR”

Trafik kazalarının ardından polis kontrolü sırasında sürücünün cebinde, arabanın kapısında ya da araç içerisinde uyuşturucu ele geçirildiğinin görüldüğüne de işaret eden Avcı, “Kaza sırasında hasbel kadar ele geçiriliyor ancak sürücülerin kanına bakılmıyorsa burada eksiklik ve yanlışlık var demektir. Mutlaka şüpheli kişilerin kanına bakmak gerekiyor” dedi.
 
“YETKİLİLER, BAŞLARINI DEVE KUŞU GİBİ KUMA GÖMEREK SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ”

Kimsenin trafikte uyuşturucu denetiminin yapılmaması zafiyetinden kaçma lüksü olmadığını dile getiren Avcı, yetkililerin başlarını deve kuşu gibi kuma gömerek sorumluluklarından kaçamayacağını dile getirdi. Avcı, “Biz hala bu ülkede uyuşturucu tespiti yapamıyorsak bu bizim ayıbımızdır” diye konuştu.
 
“TÜZÜK GEÇTİ, BAĞIMLILARIN EHLİYETİNE EL KONULACAK”

Avrupa Birliği’nde uyuşturucu kullananların bağımlılıktan kurtulmadıkları sürece ehliyetlerine el konulduğundan da bahseden Avcı, bu tüzüğün şu an KKTC’de de geçtiğini ancak 2 yıl sonra devreye girmesinin ise dezavantaj olduğunu kaydetti. Avcı, “Bu tüzük gereği artık uyuşturucu kullanan sürücüler, bağımlılıktan kurtulup, tedavi olduktan sonra araç kullanabilecekler” dedi.
 
“UYGULAMA 2 YIL SONRA HAYATA GEÇECEK”

Avcı şöyle konuştu: “Ancak 2 yıl gibi bir hazırlık süreci olacak olan bu uygulamanın da olabildiğince çabuk hayat bulması gerekiyor. Her geçen gün uyuşturucu etkisi altında araç kullanan ve diğer insanların hayatlarını hiçe sayan bir yapının varlığı tehlikenin boyutunu artırmaktadır.”  
 
“AKSİNİ İSPAT ETMEDİKLERİ SÜRECE EHLİYETLERİ TESLİM EDİLMEYECEK”

Uyuşturucu alan sürücülerin uyuşturucu tedavisini gördükten sonra, aksini ispat edene kadar ehliyetlerine el konulmasının caydırıcılık noktasındaki önemine dikkat çeken Avcı, “Başka türlü bu suçun önüne geçilemeyecek. Önemli olan bu suçun caydırıcılığına niyet olup olmaması” dedi.