Son zamanlarda trafikte büyük bir sorun olmaya başlayan ve kazaların genelinde ön plana çıkan diğer ülke vatandaşlarının kullandığı araçların kazalarda büyük rol oynamasıyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı "Bir yabancı ülkenin ehliyet sistemi, KKTC'nin ehliyet verme sisteminden daha üstün ise o ehliyeti tanımak uluslararası kuraldır. Yani bu sırf ülkemize has değildir. Bütün dünya ülkelerinde böyledir. Fakat herhangi bir devlet, başka bir devletin ehliyetini tanımak zorunda da değildir. Buna devlet karar verecek" dedi.

"EHLİYETİN GERÇEKLİĞİNİ SORGULAMIYORUZ"

Burada asıl yanlışın getirilen ehliyetin gerçekliğinin kontrol edilmemesi olduğunu belirten Avcı "Bizim ülkemize gelen birisi çalışma izni, oturma izni veya öğrenci izni aldıktan sonra kendi ülkesinde aldığı ehliyeti göstererek KKTC ehliyeti kendisine verilmektedir. Burada yanlışımız gelen ehliyetin sahte olup olmadığını denetleyecek sistemi kurmamış olmamızdır" dedi.

"AB ÜLKELERİNDE EHLİYET KONTROL EDİLİR"

Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde bu sistemin kurulduğunu söyleyen Avcı "Avrupa Birliği ülkeleri orjinal ehliyeti alıyor, kendi ülkesinin ehliyetini veriyor, bu arada aldığı ehliyeti de ehliyetin verildiği ülkeye göndererek sahte olup olmadığını kontrol ediyor. Bizde sadece Türkiye'den gelenlerin ehliyetleri için Türkiye Cumhuriyeti elçiliğinden onay isteniyor. Dolayısıyla Türkiye'den gelenler sahte ehliyetle araç süremez" dedi.

"TANINMAMIŞLIĞIN ARKASINA SIĞINMAMALIYIZ"

Türkiye haricinde herhangi bir ülke için bu denetimin yapılmadığını söyleyen Avcı "Aslında bu işi kolaylıkla denetleyebiliriz. Tanınmamışlığın arkasına sığınmamazı gerekiyor. Bütün ülkelerin elçilikleri var Türkiye'de, oraya gönderip bu ehliyet gerçek mi değil mi diye sorabiliriz. Getirenin yaptığı sahteciliği ortaya çıkarabiliriz. Biz oturduk ve tanınmayız diye iş yapmamayı tercih ediyoruz." dedi.

"BİZİM EHLİYET SİSTEMİMİZ ÇOK KÖTÜ"

Son olarak da yapılabilecek çalışmalarla ilgili bilgi veren Avcı "Ehliyet sistemimiz tamamen değişmeli. Bir kere devletimiz bu işi para almak için yapmaktan vazgeçip ciddiyetle düzenlemelere gitmesi gerekiyor. İnsanları tekrar sınava sokmaya çalışırsak komik duruma düşeriz. Çünkü Bizim sistemimiz çok düşük seviyede. Standartların dışında. Resmi kitabı uygulamıyoruz Lisan sorunumuz var. Gelen her öğrenciyi sınava soktuğumuzda komik duruma düşeriz. Bununla ilgili olarak ilk önce ehliyet sistemimizi değiştirip, devletin bu işe devlet ciddiyetiyle yaklaşmasını sağlamalıyız. Sorunları bu şekilde çözebiliriz" diyerek sözlerini bitirdi.