Artan ölümlü trafik kazalarının ardından, bir de gündeme ehliyetsiz ve dikkatsiz sürücülerin gelmesi üzerine bu konudaki eksiklikleri Trafik Kazalarını Önleme Derneği(TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'e değerlendirdi.

“Yok olmaya yüz tutmuş yol çizgileri belirginleştirilmeli”

Mobese kameralarının artmasının trafik kazalarını önleyebilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Trafik Kazalarını Önleme Derneği(TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, bu artışın suçları azaltabileceği ancak kazaları önleyemeyeceğini dile getirdi. 

Mobese kameralarında ancak yanlış geçişlerin, kask takılıp takılmadığının görülebileceğini ancak ehliyetsiz, sarhoş veya emniyet kemerini takmayan bireyin görünemeyeceğini ifade eden Başkan Mehmet Avcı, bu sebeplerden dolayı mobese kameralarının artışının trafik kazalarını ‘önlemesi’ bakımından bir iddialarının bulunmadığını, ancak faydasının bulunabileceğini kaydetti. Trafik kazalarını önleyebilme noktasında önemli olan konunun ‘polis devriyelerinin arttırılması’ olduğunu belirten Avcı, buna ek olarak eğitim, yolların düzeltilmesi ve yok olmaya yüz tutmuş yol çizgilerinin belirginleştirilmesinin önemine değindi. Vatandaşın yasakları çiğneyememe konusunda devletten korkması gerektiğinin altını çizen Dernek Başkanı Mehmet Avcı, “Vatandaş veya ülkeye giren yabancı, işleyeceği suçun cezasız kalmayacağını bilmeli” dedi.

“Suç işlemekten korkmayan bir toplum oluştu”

Önceki gün olan ve 17 yaşındaki gencin ölümü ile sonuçlanan trafik kazasına değinen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, motorun arkasında gençten daha büyük bireyin oturduğunu ve kaza öncesinde gencin ehliyetsiz olduğu bilinci ile hareket edilmesi gerektiğini aktarırken, aynı zamanda yabancı isimli diğer şahsın öğrenci ehliyeti ile araba sürmeye cesaret edebildiğine, dolayısıyla ülkede ‘suç işlemekten korkmayan bir toplumun oluştuğuna’ dikkat çekti. 

Toplumun devleti ciddiye alma hususunda sıkıntıların bulunduğunu kaydeden Dernek Başkanı Avcı, aynı zamanda devletin kendisini ciddiye aldıracak tavırlardan da uzak durduğunu dile getirirken, “Biri ciddiyetini gösteremiyor, diğeri de ciddiyetsizliği görünce daha gevşek davranmaya başlıyor.” ifadelerini kullandı. Mehmet Avcı, bugün başka ülkelerde ehliyetsiz araç süren biri olduğunda dahi o bireye güneş yüzü gösterilmez iken, aynı durumda KKTC içerisindeyüzlerce kurban verilişine ve bu noktada devletin ciddiyetsizliğine vurgu yaptı.

“Yaya ve motosiklet kazalarında ölümcül vakalar daha fazla”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, geçtiğimiz gün istatistiksel verileri yayımlanan KKTCgenelinde son bir haftada meydana gelen toplam 85 trafik kazasında, 2 kişinin ölüp, 33 kişinin yaralanmasını ve kazaların 31’inin Lefkoşa, 23’ünün Gazimağusa, 18’ininGirne, 8’inin Güzelyurt ve 5’inin de İskele’de olmuş olan kazaları değerlendirdi. 

Başkan Avcı, kazaların istatistiksel verilerine bakıldığında Lefkoşa bölgesinin en çok ve arkadan çarpma, oluşan kuyruklarda küçük yandan çarpma gibi küçük kazaların da olduğu şehir olduğunu belirtti. Bu durumun araba sayısının fazlalığı ve yolların yetersiz olmasından kaynaklanan kazalara sebebiyet verdiğini ve bu kazaların ölümcül olmadığına dikkat çeken Avcı, yaya kazaları ve motosiklet kazalarında çok daha fazla ölümcül vakaların çıkabildiğini söyledi.

“Karanlık şehir içi olmaz”

Anayoldaki kazaların sürate bağlı olduğunu ve sürat ile birlikte emniyet kemerinin takılı olmaması durumunda oluşan kazaların direkt öldürdüğünü belirten Başkan Mehmet Avcı, “Biz emniyet kemerini, kaskı göz ardı ettik. 

Emniyet kemerini ön ve arka koltukta takılı olsa birçok ölümler de engellenmiş olacaktı.” ifadelerine yer verdi. Ölümlerinin birçoğunun kazadan değil savrulmadan dolayı olduğunu aktaran Dernek Başkanı Mehmet Avcı, bu bağlamda yeterli önlemlerin alınmadığını ve kazaların ardından kazaların nereden geldiği konusunda merak edilmeye başlandığını ancak sorun çözümünün sorunun içerisinde bulunduğunu kaydetti. 

Bu noktada devletin, belediyelerin ve karayollarının esas görevlerini yapması gerektiğinin önemine vurgu yapan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, bu görevlerin en önemlilerini ‘altyapıda boyama, tabelaların ve çizgilerin belirginleştirilmesi’, ‘aydınlatmaların düzeltilmesi’ olarak sıralarken, “Karanlık şehir içi olmaz” dedi.

“Elektrik kesintisine bağlı şehir içi kesintileri, skandaldır”

Girne’ye giderken Sulu Çember’den üst geçite kadar olan kısımdaki aydınlatmanın cadde lambası değil sokak lambası olduğuna dikkat çeken Başkan Mehmet Avcı, dolayısıyla yolun karanlık olduğunu ve o yoldan geçerken yayaları göremediğini dile getirdi. 

Elektrik kesintisine bağlı şehir içindeki kesintilerin başka bir skandal olduğunu ifade eden Mehmet Avcı, Mağusa’da, Salamis yolunda hala yanmayan yol ışıkları ve aydınlatmaların bulunduğunu kaydederken, “Sen aydınlatma konusunu çözemiyorsan, altyapıyı düzeltmiyorsan, polis denetimlerini azaltmak ile beraber insanların yolda keyfi bırakıyorsan, devlet olarak eksikliklerin vardır.” ifadelerini kullandı.