Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, trafik kazalarında son dönemlerde yaşanan artışı denetlemelerin yetersizliğine bağladı. Telefonla konuşma ve araba kullanırken sosyal medyada gezme nedeni ile birçok kişinin kaza yaptığını, hatta bu kazaların ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayan Avcı, “Personel sıkıntısının yanında polisin araç ve gereçlerini artırmak ve ana yollarda hatta ara yollarda devriye gezilmesi lazımdır” dedi.

“Trafikte uyuşturucu kontrolü şarttır”

 Mehmet Avcı, Başbakan Tufan Erhürman’ın “Polisin alkol kontrolü gibi trafikte uyuşturucu kontrolü yapması için çalışma başlattık” sözlerini de değerlendirdi. Avcı, trafikte uyuşturucu kontrolünün şart olduğunu belirterek, “Uyuşturucu kullanımının ülkemizde bu denli arttığı bir zamanda trafikte uyuşturucu kontrolü de kaçınılmaz olmuştur. Alkol testi kolay yapılır, bir üfürükle test edilir ama uyuşturucu testi ileri tetkik gerektirir, bu nedenle gerekli olduğu inancındayım. Özellikle kazalarda kazayı yapan kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığı belli olmaktadır ama kaza olmadan da bazı denetimlere ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

“Denetimler yeterli değil”

Avcı, polis denetimlerinin yeterli olmadığını vurgulayarak, “Bu denetimler kapsamında ana yollarda, hatta ara yollarda caydırıcılık amaçlı devriyeler olmalı. Denetimler yapılırken egzoz emisyon testi de bu kapsamda sürdürülmeli ve devamı getirilmelidir” diye konuştu.

“Devriye caydırıcılık yaratır”

Ülkede tutulan trafik cezalarının istatistiklerine bakıldığında, sürat, kemer, telefonla konuşma gibi suçlardan birçok ceza alındığı ortaya konulmuştur. Bu suçların denetimsizlikten kaynaklandığını ve devriyenin önemine işaret ettiğini anlatan Avcı, “Telefonla konuşma veya buna benzer trafik ihlalleri devriye tarafından tespit edilebilse bana göre büyük anlamda bir caydırıcılık yaratır” dedi.

Araçlara jamer konulmalı”

Telefonla konuşmayı engelleme amacı ile bir öneri sunduğunu anımsatan Avcı, “Arabaya girdikten sonra telefonların unutulması gerekmektedir. Yasal olduğu halde araç sürerken kulaklıkla konuşulması bana göre risklidir. Buna bağlı olarak telefonun çalışmayacağı bazı mekanizmaları araçlarda uygulamak mümkündür. Bu noktada araçlara günümüzde yaygın kullanılan Jamer uygulaması konulabilir. Bilindiği üzere gizlilik derecesi olan yerlerde ve toplantılarda bu teknoloji kullanılmaktadır ve benim düşüncem bu teknolojinin araçlarda da kullanılmasıdır” şeklinde konuştu.

“Personel sıkıntısı giderilmeli”

Telefonla konuşma ve araba kullanırken sosyal medyada gezme nedeni ile birçok kişinin kaza yaptığını, hatta bu kazaların ölümle sonuçlandığını anlatan Avcı, “Bu nedenle en kesin çözüm jamer kullanmaktır. Ama bunun dışında kontroller ve denetimler de önemli. Bu noktada polisin, personel sıkıntısı olduğunu ve ilk etapta bu sorunun çözülmesi gerektiğinin de bilincine varmak gerekir. Personel sıkıntısının yanında polisin araç ve gereçlerini artırmak ve ana yollarda hatta ara yollarda devriye gezilmesi lazımdır” dedi.

“Devriye tüm sıkıntılara çözüm olabilir”

Avcı, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bizim çocukluğumuzda polislerin ara yollarda gezdiği zamanları hatırlıyorum. 

Biz o dönemde ışıksız bisiklet süremezken, şimdi neredeyse ışıklı bisiklet yok ve ana yollarda bile bu şekilde bisiklet sürülmektedir. 

Bütün bunlara müsamaha etmemek lazımdır. Ama sanırım herşeyin başı personel ve personelin gerek şehir içinde, gerekse anayollarda devriye yapması son derece önemlidir. 

Devriye bütün bu trafik sıkıntılarına çözüm olabilecek bir şeydir.