Baf Direnişi’nin 55.’nci yıldönümü ve bu direnişte şehit düşenler, Güzelyurt’ta düzenlenen törenle anıldı.

Baf- Limasol Şehit ve Hadise Kurbanları Anıtı Önü’nde düzenlenen törene, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan, Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, bazı milletvekilleri, kurum kuruluş yetkilileri, öğrenciler ve bölge halkı katıldı.

Buradaki tören, protokol sırasına çelenklerin anıta konulmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gazi Baf Dayanışma Derneği Temsilcisi Türkay Tokel, 9 Mart’ın sadece bir gün adı değil, bir avuç Baflı mücahidin kendilerinden sayıca ve silahca üstün Rum- Yunan ikilisine karşı verdiği şanlı direnişin yıldönümü olduğunu anımsatarak, 55 yıl önce Baf’ta yaşanan direniş hakkında bilgi verdi.

O günlerde mevzilerde verilen direnişin bugün müzakere masasında egemenlik, eşitlik, garantiler ve eşit haklar için verildiğini kaydeden Tokel, tırnaklarımızı geçirdiğimiz topraklardan kopmamak, yeniden azınlık haklarına mahkum edilmemek, yeniden göçmen olmamak, devletsiz kalmamak, etkin ve fiili garantilerin devam ettiği bir çözüm olana kadar direnmeye devam edeceklerini söyledi.

Dernek olarak direniş anma töreninin düzenlendiği yeni bir anıt yapmak için LAÜ koordinatörlüğünde uluslar arası bir yarışma açtıklarını da açıklayan Tokel, bu anıtı en kısa sürede tamamlayıp gelecek yılki töreni orada yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

Baf Türk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Dökmen de Baf’ta verilen varoluş mücadelesinin Kıbrıs Türk tarihinin, mücadele tarihinde aydınlık bir meşale olduğunu belirterek, bu mücadelenin asla unutulmayacağını ve unutturulmayacağını söyledi.

Tören, TMT Mücahitler Derneği’nden Alçın Volkan’ın ve Güzelyurt Türk Maarif Koleji öğrencisi Birge Gavani’nin şiir okumasıyla sona erdi.