Başbakan Tufan Erhürman, AB liderler zirvesinden Türkiye’ye yönelik çıkan kararı değerlendirdi ve bunun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Erhürman, bunun Kıbrıs Türk halkının iradesinin yok sayılması anlamı taşıdığını vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman, AB liderler zirvesi sonuç bildirgesinde yer alan ve Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetlerini durdurması çağrısına ilişkin sorular üzerine açıklama yaptı.

Erhürman, Ada’nın etrafındaki kaynaklar üzerinde iki toplumun eşit haklara sahip olduğunu belirterek, bunun sadece elde edilecek menfaatin nüfusa oranla eşit paylaşımı anlamı taşımadığını aynı zamanda karar verme ve irade ortaya koyma konusunda da olması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman Kıbrıs Türkünün itadesinin göz ardı ediliğine de işaret etti.

Başbakan, “AB Türkiye’yi kınamaya kalkıyor ama AB Kıbrıslı Türklerin iradesinin bu süreç içinde olmadığını nedense göz ardı ediyor. Bu kabul edilebilir birşey değil. Bu bizim tanınmamızla ilgili biRşey de değil. Kıbrıs Türk halkının iradesinin oraya yansıması gerekiyor” dedi.

SINIR KAPILARI KONUSUNDA RUM TARAFINA ÇAĞRI: “ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPIN”

Derinya ve Aplıç sınır kapılarıyla ilgili de konuşan Başbakan, bütçenin de onaylanmasıyla hükümetin Türk tarafındaki eksikliklerin giderilmesi için üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Her iki kapının eş zamanlı açılmasıyla ilgili karara işaret eden Erhürman, aynı gün aynı saatte olmasa bile kapıların eş zamanlı açılması gerektiğinin üzerinde durdu.

Rum Lider Nikos Anastasiadis aracılığıyla Rum tarafına “Aplıç ve Derinya kapılarıyla ilgili üzerinize düşeni yapın” çağrısında bulunan Başbakan, “Sayın Anastasiadis, müzakerelerin başlaması konusunda bizi çok da umutlandıran bir tavır içinde değil. Hiç olmazsa geçmişte verilen sözler, iki halkın yakınlaşmasına, iki idarenin ekonomisine katkı koyacak bu girişimler hayata geçsin” dedi.