Başbakan Tufan Erhürman, ülkede olağandışı bir dönemden geçildiğine işaret ederek içinde bulunulan durumu en az hasarla atlatmaya çalıştıklarını söyledi.

“Çok ciddi acılar var, sakin olmamız ve dayanışma içinde olmamız lazım” diyen Erhürman, vatandaşlardan çok gerekli olmadıkça yollara çıkmaktan itina etmelerini, ayrıca Sivil Savunma ve diğer ekiplerin talimatlarına eksiksiz uymalarını istedi.

Başbakan Tufan Erhürman, ülkede sağanak yağmurun yer yer yarın da devam edeceği bilgisinin kendilerine bildirilmesi dolayısıyla ülkede eğitime yarın da ara verileceğini açıkladı.
KKTC Afet ve Acil Durum Merkezi Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında bugün yaklaşık iki saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Başbakan Erhürman, toplantı sonrası basın toplantısı düzenledi.

Başbakan, aşırı yağışlar nedeniyle bazı okullarda zarar meydana geldiğini ve tedbir amaçlı olarak, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde yarın da eğitime ara verildiğini söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman, ülkede yoğun yağış ve sel olayları sonrasında 4 gencin hayatını kaybettiğini belirterek, “Yaşananlardan sonra ciddi hasar oluştu, Ciklos mekvkiinde meydana gelen kazada 3 genci yitirmiş bulunuyoruz, 4’üncü kişinin bulunması için arama çalışmaları sürüyor”dedi.

Hava koşulları elverdiği sürece arama kurtarma faaliyetlerinin devam edeceğini ifade eden Erhürman, “Son derece üzücü bir olay, arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili gelişmeler konusunda kamuoyu sık sık bilgilendirilecek ”dedi.

Başbakan, bugün daha yüksek oranda yağışlar beklendiğini, ancak Meteoroloji Dairesi’nden gelen haritaların beklentinin altında yağış olacağını gösterdiğine işaret etti.

Bugün önce 3 gencin hayatını kaybettiği Ciklos bölgesinde incelemerde bulunduklarını anlatan Başbakan Erhürman, TC’den de yardım için teklif geldiğini açıkladı.

Vuni Palace Otel bölgesinde birçok aracın denize yuvarlandığını, otellerde ciddi hasar meydana geldiğini anlatan Başbakan Erhürman, Sivil savunma ve itfaiye ekiplerinin dün akşam mahsur kalan tursitleri başka yere naklettiklerini söyledi. Erhürman, “can kaybı engellendi ancak ciddi hasar var.”dedi.

Lapta ve Alsancak’ta da ciddi maddi hasar olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Erhürman, Laptada araçların dere yatağına yuvarlandığını söyledi.

Lapta ve Alsancak’ta meydana gelen olayların derelerle ilgili düzenlemenin yetersiz olmasından kaynaklandığını gözlemlediklerini anlatan Erhürman, “ Mal sahipleri ve mülkiyette yaşanan sorunlar nedeniyle düzenleme yapılmamış, bu konuda gereken önlem alınacak ve mal sahiplerine de her türlü destek verilecek” dedi.

Dikmen’de de çok ciddi maddi zarar olduğunu ifade eden Başbakan Erhürman, önümüzdeki günlerde bu felaketin devam edebileceğini belirterek “çok ciddi acılar var”dedi.

Vatandaşlardan sakin ve dayanışma içinde olmalarını isteyen Başbakan Erhürman, daha fazla can kaybı yaşanmaması adına ayrıca sahada görev yapan GKK ve Sivil Savunma ekiplerinin talimatlarına eksiksiz uyulması çağrısı da yaptı.

Erhürman “olağandışı bir dönemden geçiyoruz, her türlü önlem almamız lazım, bugünden itibaren Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yetkililerinden de yardım alacağız” dedi.

Çok gerekli olmadıkça yollara çıkmaktan kaçınılmasını isteyen Başbakan Erhürman, süreç en az zararla atlatılana kadar arama kurtarma çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.

Erhürman, ““Bu süreci dayanışma içinde elbirliği ile atlatmaya çalışacağız, maddi hasar giderilebilir ancak yaşanan can kayıpları geri gelemez”dedi.

Başbakan Erhürman, olaylarda yaşamını yitiren gençlere allahtan rahmet yakınlarına da başsağlığı diledi.